Techinside Google News
Techinside Google News

Zuckerberg’den “Tanrı yaratma” iddiası!

Apple ile bir anlaşma kovalayan ancak henüz bunu başaramayan Zuckerberg'in sözleri muhtemelen Apple'ı hedef alıyor
- Advertisement -

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Perşembe günü yayınlanan bir röportajında yapay zekânın geleceğine ilişkin görüşlerini dile getirirken “tek bir yapay zekâ” olmayacağına yürekten inandığını söyledi. Yapay zekâ araçlarını pek çok insanın kullanımına sunmak için açık kaynağın değerinden bahseden Zuckerberg, açık olmaktan uzak gördükleri isimsiz rakiplerinin çabalarını küçümsedi ve onların “Tanrı’yı yarattıklarını” sandıklarını söyledi.

Zuckerberg, Kane Sutter (@Kallaway) ile yaptığı yeni bir YouTube röportajında, “Teknoloji sektöründeki insanların ‘tek bir gerçek yapay zekâ’ inşa etmekten bahsetmelerini oldukça itici buluyorum” dedi ve ekledi: “Sanki Tanrı’yı ya da başka bir şeyi yarattıklarını düşünüyorlar ve… bizim yaptığımız bu değil. Biir yapay zekâ laboratuvarındaysanız… yaptığınız şeyin çok önemli olduğunu hissetmek istemenizi anlıyorum.  Ama bence gerçekçi olmak gerekirse, işler böyle yürümüyor. İnsanların telefonlarında kullandıkları tek bir uygulama yok. İnsanların tüm içeriklerini almak istedikleri tek bir içerik üreticisi yok. İnsanların her şeyi satın almak istediği tek bir işletme yok.”

Zuckerberg konuşmasında, insanların farklı ilgi alanlarını yansıtacak çok sayıda farklı yapay zekânın yaratılması gerektiğini söyledi. Şirket ayrıca Perşembe günü ABD’de, içerik oluşturucuların ve kullanıcıların Instagram’ın mesajlaşma sistemi aracılığıyla AI avatarları oluşturmasına olanak tanıyacak AI Studio yazılımının ilk testlerini duyurdu. Yapay zekâlar takipçilerinden gelen soruları yanıtlayabilecek ve insanlarla eğlenceli bir şekilde sohbet edebilecek ancak karışıklığa neden olmamak için “AI” olarak etiketlenecek.

Zuckerberg suçlamalarında Apple’ı mı hedef alıyor?

Meta CEO’su, kapalı yapay zekâ platformları kuran şirketlere atıfta bulunurken, insanlar için en iyi deneyimlerin bu şekilde yaratılacağına inanmadığını şu sözlerle ifade ediyor: “Farklı şeyler deneyen mümkün olduğunca çok sayıda insanı özgür bırakmak istiyorsunuz. Kültür tam olarak budur, değil mi? Bir grup insanın insanlar için her şeyi dikte etmesi değildir.”

Meta’nın lansman sırasında yalnızca OpenAI ile çalışmak yerine yapay zekâlarını Apple’ın işletim sistemlerine entegre etmek için Apple ile pazarlık yapmaya çalıştığı ancak reddedildiği bildiriliyor. Apple, gizlilik uygulamalarının yeterince güçlü olmadığına inandığı için Meta ile resmi görüşmelerde ilerlememeye karar verdi. Bir anlaşma olmazsa, Meta dünya çapında potansiyel olarak milyarlarca iPhone kullanıcısına erişimini kaybedecek.

Akıllı gözlükler ve VR yükselişte ama bu telefonların sonu değil

Röportajda Zuckerberg, şirketin Ray-Ban Meta akıllı gözlüğüyle kaydettiği ilerlemeye değinerek, bunun yolunun bir gün şu anda tam holografik ekranlar üzerinde yapılan çalışmalarla birleşeceğini söyledi. Bununla birlikte, ilkinin yakın vadede daha cazip olacağını söyledi.

Zuckerberg “Aslında bu gözlüklerde herhangi bir ekrana sahip olmadan önce bile kameralar, mikrofon, hoparlörler ve çok modlu yapay zekâ yeteneği ile harika bir deneyim yaratabileceğinizi düşünüyorum” dedi. Bir ekrana sahip olmamak maliyetleri de düşük tutuyor. Meta’nın akıllı gözlüğü yaklaşık 300 dolar, Meta Quest Pro ise 1.000 dolar.

Nörosinyal yakalayan akıllı bileklikler mi geliyor?

Zuckerberg, yakınsama öncesinde üç farklı ürün olacağını söyledi: ekransız akıllı gözlükler, baş üstü ekran türü ve tam holografik ekranlar. Sonunda, insanların beyinlerine bağlı sinirsel arayüzler yerine, bir gün elleriyle iletişim kuran beyinden gelen sinyalleri alan bir bileklik takabileceklerini söyledi. Bu, ellerini çok az hareket ettirerek nöral arayüzle iletişim kurmalarını sağlayacak. Hatta zamanla, insanların yazı yazmasına da olanak sağlayabilir.

Zuckerberg, bu tür girdilerin ve yapay zekâ deneyimlerinin hemen akıllı telefonların yerini alamayabileceği konusunda uyarıda bulundu. “Teknoloji tarihinde yeni bir platformun insanların eskisini kullanmayı bırakmasını sağlayacağını sanmıyorum. Sadece daha az kullanırsınız” dedi. Örneğin, insanlar 10 ila 15 yıl önce bilgisayarlarında yapabilecekleri işleri artık akıllı telefonlarında yapıyor. Ama bu bilgisayarlardan tamamen vaz geçmeyi beraberinde getirmiyor.

Zuckerberg “Bence bu gözlükler için de geçerli olacak” diyor ve ekliyor: “Akıllı telefon sahibi olmayı bırakacak değiliz. Sadece cebinizde kalacak ve gerçekten onunla bir şeyler yapmanız gerektiğinde çıkaracaksınız. Ama giderek daha fazla insanın şöyle demeye başlayacağını düşünüyorum: ‘Hey, bu fotoğrafı gözlüğümle çekebilirim. Bu soruyu yapay zekâya sorabilirim ya da birine mesaj gönderebilirim – gözlükle her şey çok daha kolay” demeye başlayacağını düşünüyorum.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir