Facebook, 100 milyar doları aşan değeri ile iş dünyasının internete bakışını değiştirdiği gibi, sosyal medyanın büyük gücünü de herkese ispatlayan firma oldu.
Kurucusu ve ortağı Zuckerberg ise ilk günden beri şirketin CEO görevini üstleniyor. Hatta, bir dönem iş kartının üzerinde “I’m CEO, Bitch!” yazıyor olması, medyada büyük yankı bulmuştu. Ancak internet üzerinde popüler bir mim olan bu “bitch” formatı, konusu sosyal medya olan ve gençleri hedefleyen bir şirketin CEO’su için hiç de şaşırtıcı değildi.
Fakat Zuckerberg’in şaşırtıcı faaliyetleri, iş kartı ile sınırlı kalmadı. Silikon Vadisi’ndeki yüksek kiralardan şikayetçi çalışanları için havuzlu, alışveriş merkezli, özel site inşaa ettirmesi gibi sıradışı eylemleri ile farklı bir “patron” olduğunu gösteren Zuckerberg, şimdi de hamile eşinin doğuma yaklaşması nedeniyle iki aylık yasal babalık izni alacağını açıkladı.
Patronların genellikle iş hayatlarını özel hayatlarına uyduracak şekilde esnetebilmelerine alışkın olduğumuzdan bu karar herkesi şaşırttı. Zuckerberg, çok kolayca asistanlarını, çalışma arkadaşlarını, kendi iş planına uyum sağlayabilecek şekilde yeniden organize edebilir, günde birkaç saatlik çalışma/raporları okuma/imzaları atma seansından sonra evine dönüp eşinin ve çocuğunun yanına dönebilirdi. Hatta tüm bu işlemleri evinden de yapabilirdi ancak Zuckerberg, yasal hakkını sonuna kadar kullanıp, iki ay boyunca izinli olacağını açıklayınca, iş dünyası yine şaşırdı.
Türkiye’de özel sektörde kadınların bile doğum iznine çıkması sıkıntı yaratırken ve şirket içinde mızmızlanmalara neden olurken, bir babanın iki ay boyunca işe gelmeyeceğini söylemesinin işini kaybetmesi için yeterli olacağını düşünüyorum. Türkiye’deki iş kanununda, babaların doğum sonrası izni sadece 5 günle sınırlı ki, bu da babanın sadece hastanede eşine yardımcı olması için düşünülmüş bir izin. Ama anne eve çıktıktan sonra artık babanın işe dönmesi bekleniyor. Tabi Türkiye geleneğinde doğum yapan kadının annesi ve hatta eşinin annesi gelip doğum yapan anneye yardımcı olduğu için, babaların işe dönmesinde sakınca görünmüyor. Elbette yardıma gelecek annesi olmayan çiftlerin işleri çok zor.
ABD’de iş kanunları çok sıkı şekilde uygulandığından ve kanuna aykırı davranmanın ağır cezaları olduğundan oradaki şartları Türkiye ile karşılaştırmak doğru olmayabilir ancak Zuckerberg’in çok farklı bir yönetim anlayışına sahip olduğunu ve kendini, diğer çalışanlarla eşit konumlandırmaya özen gösterdiğini biliyorduk, ki bu yeni kararı da Zuckerberg’in, şirket içinde popüleritesinin artmasına, çalışanların kalbini kazanmasına yardımcı olacak gibi görünüyor.
Türkiye’deki patronların da bu örneği iyi incelemesi doğru olacak.