Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Endonezya’nın en yeni ve en büyük yüzen güneş enerjisi santralinin resmi açılışını yaptı. 250 hektarın üzerinde bir alanı kaplayan yeni tesis aynı zamanda Güneydoğu Asya’nın en büyük yüzen güneş enerjisi tesisi olma özelliğini de taşıyor. Batı Java Eyaletindeki Cirata Rezervuarında yer alan tesisin 50.000 eve enerji sağlamaya yetecek kadar yenilenebilir enerji üretebilmesi bekleniyor.
Yüzen yenilenebilir enerji santrali
Widodo: “Bugün tarihi bir gün çünkü büyük ölçekli bir yenilenebilir enerji tesisi inşa etme hayalimiz nihayet gerçekleşti . Güneydoğu Asya’nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük yüzen güneş santralini inşa etmeyi başardık. Cirata yüzen güneş paneli, Güneydoğu Asya’daki en büyük yüzen güneş paneli ve aynı zamanda dünyanın üçüncü büyük yüzen güneş paneli” dedi.
Çin’in PowerChina Huadong Engineering Corporation Limited şirketi, enerji santralini Endonezya’nın devlet elektrik şirketi PLN ve Birleşik Arap Emirlikleri enerji şirketi Masdar ile birlikte inşa etti. Projenin 145 milyon dolarlık yatırımı vardı. Rezervuar yüzeyini kaplayan 340.000’den fazla güneş paneli yılda 192 MW elektrik üretiyor ve sahadaki mevcut hidroelektrik enerjiyi tamamlıyor.
Proje, inşaatın nihayet Aralık 2020’de başlamasından önce önemli gecikmeler yaşadı. Projenin lansmanı, bu ayın sonlarında (Kasım 2023) Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenecek olan 28. Taraflar Konferansı (COP28) iklim toplantılarından hemen önce gerçekleşti. Widodo’nun da katılması bekleniyor. Bir enerji bakanlığı yetkilisinin temmuz ayında yaptığı açıklamaya göre, Endonezya’nın toplam 80 GW’ın üzerinde elektrik üretim kapasitesi var ve bunun yalnızca yüzde 15’i yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor. Ancak ülke, bu oranı 2025 yılına kadar yüzde 23’e çıkarmayı hedefledi. Şu anda Endonezya’nın elektriğinin büyük kısmı kömürden üretiliyor.
Nüfusu 270 milyonu aşan ülke, karbon emisyonunu 2010 yılına göre yüzde 43,2 oranında azaltmayı hedefliyor. Uluslararası yardımla 2060 veya 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı planlıyor.
Cirata tesisi, Endonezya’nın karbon emisyonlarını yılda tahmini 214.000 ton azaltmasına yardımcı olacak bu planın önemli bir parçası. PLN ve Masdar, tesisi genişletme ve elektrik üretim kapasitesini 500 MW’a çıkarma planlarını tartışıyor. Tesis, barajın rezervuar yüzeyinin yalnızca yüzde 4’ünü kaplıyor. Endonezya hükümetine göre, güneş panelleri bir göl veya barajın yüzeyinin yüzde 20’sine kadar kaplayabilir, bu da onu alanın verimli bir şekilde kullanılmasını sağlıyor.
Tesisin lansmanı, Endonezya’nın Adil Enerji Geçiş Ortaklığı (JETP) adı verilen proje kapsamında yenilenebilir enerji alımını ve kömürden elektrik üretiminin azaltılmasını hızlandırmaya yönelik kapsamlı yatırım ve politika planının ilk taslağını tamamlamasından yalnızca bir hafta sonra gerçekleşti.