Teknolojinin hayatlarımıza etkisini sık sık tartışıyoruz. Cep telefonları sayesinde artık evden çıkmadan önce randevulaşma alışkanlığımızı terk ettik, internetin varlığı nedeniyle aradığımız bilgiyi arama motorlarına sorma alışkanlığı edindik. Sosyal medya, sosyal hayatımıza yeni dengeler soktu, mobil cihazların gelişimi, çalışma hayatımızı kökünden değiştirdi.
Tüm bu değişimlerin çok hızlı bir şekilde yaşandığını da kabul etmek gerekiyor. İnsanoğlu, binlerce yıllık varlığında yaşamadığı kadar gelişimi son 20-30 sene içinde ardı ardına yaşamak ve bu değişimlere hızla adapte olmak zorunda kaldı.
Şimdi, Teksas Üniversitesi’ndeki bilim insanları, insan beyninin yeni bir değişim yaşadığını tespit ettiler. Yürüme alışkanlıklarımız kökünden değişiyor ve bunun nedeni de yürürken telefonumuza bakmak, mesaj yazmak/almak veya internette sörf yapmak…
Bilim inanlarının yaptığı keşfe göre, eskiden çok daha uzun adımlar atarak ve hızlı yürüyerek ilerlemeye ve bir an önce hedefine varmaya odaklanan insan beyni, artık küçük, küçük, daha yavaş ve daha dikkatli adımlar atarak yürümeye adapte oluyor. İnsan beyni artık, gideceği yere bir an önce varmayı değil, düşmeden, sendelemeden, bir yere çapmadan güvenle yürümeye odaklanmaya başlıyor. Bunun sebebi de insanların ellerinde cep telefonuyla mesajlaşarak yürümeye çalışması.
Deney sırasında, 18 ve 50 yaş aralığındaki deneklerden, özel olarak hazırlanmış bir pistte yürümeleri istenmiş. Normal yaşamları sırasında, yürürken cep telefonu kullanan ve mesajlaşanların, aynı pisti diğerlerine göre daha uzun zamanda yürüdüğü fark edilmiş.
Araştırmaya göre, insan beyni cep telefonu kullanarak yürümeye adapte oldukça, alıştığı standart yürüme hızı düşüyor ve elinde telefon olmadığında da yine aynı düşük hızda yürümeye göre planlanıyor. Kısaca söylemek gerekirse, cep telefonları insan neslini yavaşlatıyor.
Bu yeni alışkanlık, hayatımıza ilginç bazı çözümleri de sokuyor. Avrupa’da bazı büyük şehirlerin parklarında veya yoğun caddelerinde, bisiklet yoluna benzer şekilde, yürüken mesajlaşlaşanlar için özel hatlar çizildi. New York’ta bu alışkanlığı paraya dönüştürmek isteyen girişimciler, özel, parlak renkli ceketler giyerek, kalabalık meydanlarda kimseye çarpmadan yürüyüp mesajlaşanlara küçük bir bahşiş karşılığında “yol açma” hizmeti vermeye başladılar.
Selfie kavramı nasıl yaşamın bir parçası olduysa, yürürken mesajlaşmak da öylesine inkar edilemez bir gerçeğe dönüştü ve bu alışkanlığın artık insan beynini değiştirecek kadar ilerleyerek genlerimize işlediğini görüyoruz. Google Glass gibi, yürürken mesajlaşmayı kolaylaştıracak dijital gözlükler ortaya çıkmadan da bu gelişmeyi durdurmak mümkün olmayacak gibi görünüyor.