Techinside Google News
Techinside Google News

YouTube’dan yapay zekâ videoları için önemli yenilik!

YouTube artık yüzünüzü veya sesinizi taklit eden yapay zekâ tarafından oluşturulmuş içeriğin kaldırılmasını talep etmenize izin veriyor
- Advertisement -

Meta, yapay zekâ tarafından üretilen içerikteki artış ve bunun platformunu nasıl etkilediği ile boğuşan tek şirket değil. YouTube da Haziran ayında, insanların yüzlerini veya seslerini taklit eden yapay zekâ tarafından oluşturulan veya diğer sentetik içeriklerin kaldırılmasını talep etmelerine olanak tanıyan bir politika değişikliğini sessizce uygulamaya koydu. Değişiklik, insanların YouTube’un gizlilik talebi süreci kapsamında bu tür yapay zekâ içeriklerinin kaldırılmasını talep etmelerine olanak tanıyor. Bu, ilk olarak Kasım ayında tanıtılan yaklaşımının bir uzantısı.

Talebin birinci taraflardan gelmesi gerekiyor!

YouTube, deepfake gibi yanıltıcı olduğu bir için içeriğin kaldırılmasını talep etmek yerine, etkilenen tarafların doğrudan gizlilik ihlali olarak bildirimde bulunması ve içeriğin kaldırılmasını talep etmelerini istiyor. YouTube’un konuyla ilgili yakın zamanda güncellenen Yardım belgelerine göre, etkilenen kişinin reşit olmaması, bir bilgisayara erişiminin olmaması, ölmüş olması veya benzeri birkaç istisna dışında birinci taraf talepleri gerektiriyor.

Ancak yayından kaldırma talebinde bulunmak, bir içeriğin mutlaka kaldırılacağı anlamına gelmiyor. YouTube, çeşitli faktörlere dayanarak şikayet hakkında kendi kararını vereceği konusunda uyarıyor.

Örneğin, içeriğin sentetik olduğunun veya yapay zekâ ile yapıldığının açıklanıp açıklanmadığını, bir kişiyi benzersiz bir şekilde tanımlayıp tanımlamadığını ve içeriğin parodi, hiciv veya değerli ve kamu yararına kabul edilip edilemeyeceği şirket politikası ile belirlenecek. YouTıbe ayrıca, YZ içeriğinde kamuya mal olmuş bir figürün veya tanınmış başka bir bireyin yer alıp almadığını ve bu kişilerin suç faaliyeti, şiddet veya bir ürünü veya siyasi adayı destekleme gibi “hassas davranışlarda” bulunup bulunmadığını da dikkate alabileceğini belirtiyor.

Şikayet üzerine içerik geliştiricinin 48 saati olacak

YouTube, içeriği yükleyen kişiye de şikayet üzerine harekete geçmesi için 48 saat süre vereceğini söylüyor. Bu süre geçmeden içerik kaldırılırsa şikayet kapatılacak. Aksi takdirde YouTube bir inceleme başlatacak. Şirket ayrıca kullanıcıları, kaldırma işleminin videonun siteden tamamen kaldırılması ve varsa, kişinin adının ve kişisel bilgilerinin videonun başlığından, açıklamasından ve etiketlerinden de kaldırılması anlamına geldiği konusunda uyarıyor. Kullanıcılar ayrıca videolarındaki kişilerin yüzlerini bulanıklaştırabilirler, ancak kaldırma talebine uymak için videoyu gizli hale getiremezler, çünkü video herhangi bir zamanda herkese açık duruma geri getirilebilir.

Şirket politika değişikliğini geniş bir şekilde duyurmadı, ancak Mart ayında Creator Studio’da, içerik oluşturucuların gerçekçi görünen içeriğin, üretken yapay zekâ da dahil olmak üzere değiştirilmiş veya sentetik medya ile yapıldığını açıklamalarına olanak tanıyan bir araç tanıttı. Ayrıca yakın zamanda, kullanıcıların videolara parodi olup olmadığı veya bir şekilde yanıltıcı olup olmadığı gibi ek bağlam sağlayan kitle kaynaklı notlar eklemesine olanak tanıyan bir özelliğin testine başladı.

YouTube yapay zekâ kullanımına karşı değil; bir yorum özetleyici ve bir video hakkında soru sormak ya da öneriler almak için kullanılan konuşma aracı da dahil olmak üzere, kendisi de yapay zekâ denemeleri yapmaya devam ediyor. Bununla birlikte, şirket daha önce yapay zekâ içeriğini bu şekilde etiketlemenin, YouTube’un Topluluk Kurallarına uymak zorunda kalacağı için, onu kaldırılmaktan korumayacağı konusunda uyarmıştı.

YZ materyali ile ilgili gizlilik şikayetleri söz konusu olduğunda, YouTube orijinal içerik oluşturucuyu cezalandırma yoluna gitmiyor. Bunun yerine, topluluk kurallarını ihlal edip etmediğine göre hareket ediyor.

Bir şirket temsilcisi geçen ay, şirketin içerik oluşturucuları yeni politikalar ve özellikler hakkında doğrudan güncellediği YouTube Topluluğu sitesinde “İçerik oluşturucular için, bir gizlilik şikayeti bildirimi alırsanız, gizlilik ihlallerinin Topluluk Kuralları ihtarlarından ayrı olduğunu ve bir gizlilik şikayeti almanın otomatik olarak bir ihtarla sonuçlanmayacağını unutmayın” demişti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:25:47

Girişimler globale nasıl açılacak?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir