YouTube’da video seyrederken reklam görmek istemeyenler, giderek daha fazla artan reklam sayısı nedeniyle zor zamanlar yaşıyorlar. Her videonun başında ve içinde birkaç adet reklamla karşılaşmak zorunda kalan kullanıcıların bazıları, YouTube’u reklamsız kullanabilmek için ücret ödemeye de hazırlar.
YouTube şimdi bu hizmeti başlatmak üzere. YouTube Red ismiyle yayına sokacağı yeni servis, videoların reklamsız izlenmesini mümkün kılacak. İlk aşamada yalnızca ABD’de yaşayanların kullanabileceği YouTube Red, Google Play Music üyeliğini de içeriyor.
YouTube Red, sayesinde videolarda çıkan reklamlar, çevrimiçi olma gereksinimi ve telefonunuzda diğer uygulamaları açtığınızda videonun durması gibi özellikler devreden çıkacak. Üyeler, YouTube üzerinde hiçbir reklam görmedikleri gibi videoları Android’li ve iOS’lu cihazlarında 30 güne kadar saklayabiliyor, Android ve iOS’ta arka planda yürütebiliyorlar.
Servis şimdilik Türkiye’de aktif olmayacak. ABD’de ise 28 Ekim’de devreye girecek. Servisin abonelik ücreti ayda 9.99 dolar olacak ve Google Play Music üyeliğini de içerecek.
Peki, YouTube’un bu yeni servisi, Web’de ücretli içeriğin yaygınlaşması için bir fırsat olabilir mi? Başka servisler de YouTube’u örnek alarak içerikleri için reklamsız ve abonelik ücretli çözümler üretebilirler mi?
Ancak bu noktada devreye başka bir soru giriyor?
Her web sitesi içeriğini ücretli olarak sunmaya başlayacak olursa, internet kullanıcıları hangi birine üye olacak? A sitesine ayda 10 dolar, B sitesine ayda 10 dolar, C servisine ayda 10 dolar, X servisine, Y sitesine ayda 10’ar dolar…
Dolayısıyla, internet kullanıcılarının her web sitesi/servisi için, reklamsız ve ücretli seçeneği tercih etmesi mümkün değil. Sadece YouTube gibi çok popüler ve çok kullanılan sıradışı bir servise abone olmayı tercih edecek az sayıda kullanıcının yanında, internette yine ücretsiz ve reklamlı içerik isteyecek çok sayıda kullanıcı olacağını tahmin edebiliriz. Öte yandan başka servislerin reklamsız/ücretli abonelik seçeneklerinin de YouTube kadar ilgi çekmeyebileceği de tahmin edilebilir.
Belki sadece Facebook, Twitter gibi çok popüler ve dünya çapında eşsiz/rakipsiz olan birkaç servis ücretli aboneliğe cesaret edebilecektir. Biz yine de artık internette içerik ve üyelik için ücret istenmesine, aksi halde ekranlarımızın reklamlarla taciz edilmesine hazır olalım. YouTube’un ücretli denemesi başarılı olursa, başımıza gelecek olan tam olarak bu senaryodur.
https://www.youtube.com/watch?v=YL9RetC0ook