Site icon TechInside

YouTube telif hakkı talepleri katlanarak artıyor

YouTube'un en son şeffaflık raporu, Content ID sistemi hak taleplerinin sayısının yeni bir zirveye ulaştığını gösteriyor. Geçen yılın ikinci yarısında, gelişmiş telif hakkı aracı, neredeyse tamamı otomatik olan 826 milyondan fazla sorunu işaretledi

YouTube’un en son şeffaflık raporu, Content ID sistemi hak taleplerinin sayısının yeni bir zirveye ulaştığını gösteriyor. YouTube telif hakkı talepleri katlanarak artıyor. Geçen yılın ikinci yarısında, gelişmiş telif hakkı aracı, neredeyse tamamı otomatik olan 826 milyondan fazla sorunu işaretledi. Para kazanma seçenekleri aracılığıyla, bu Content ID talepleri, hak sahiplerine yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ek yıllık ödeme sağlıyor.

Telif hakkı sahiplerini korumak için YouTube, ihlal edici içerik barındırdığı iddia edilen videoları düzenli olarak kaldırır, devre dışı bırakıyor veya kötü amaçlı hale getiriyor. Herkes platforma bir DMCA bildirimi gönderebilse de çoğu telif hakkı eylemi, yalnızca belirli bir grup telif hakkı sahibi tarafından kullanılabilen Content ID sisteminden geliyor.

Uzun yıllar boyunca hak sahiplerinin YouTube’da yaptıkları hak taleplerinin sayısı bilinmiyordu. Bu, durum iki yıl önce video platformunun ilk şeffaflık raporunu yayınlamasıyla değişti, o zamandan beri, talep sayısı istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor.

826 Milyondan fazla video için hak talebinde bulunuldu

YouTube’un en son şeffaflık raporu, geçen yılın ikinci yarısında hak sahiplerinin YouTube’da 826 milyondan fazla video için hak talebinde bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu, YouTube’un bu rakamları bildirmeye başlamasından bu yana en yüksek rakam ve 759 milyon videonun işaretlendiği geçen yılın aynı dönemine göre %9’luk bir artış gerçekleşiyor.

Hak taleplerindeki bu artış, daha az sayıda telif hakkı sahibinin Content ID sistemini aktif olarak kullanmasına rağmen gerçekleşti. Sistemi kullanan kuruluşların sayısı 2021’in ikinci yarısında 4.840’tan geçen yılın aynı döneminde 4.646’ya düştü.

Bu rakamlara bazı temel matematik işlemleri uygulandığında, Content ID’yi aktif olarak kullanan telif hakkı sahiplerinin altı aylık dönemde ortalama 177.000’den fazla video için hak talebinde bulunduğunu ortaya koyuyor.

YouTube telif hakkı para basıyor

Hak sahipleri, insanlar içeriklerini izinsiz kullandığında genellikle mutsuz olsa da, YouTube bu sorunu bir fırsat olarak yeniden çerçevelendirmeyi başardı. Videoları çevrimdışına almak için Content ID sistemini kullanmak yerine videolardan para kazanma seçeneği de var.

Korsanlıktan ‘para kazanma’ kavramı başlangıçta biraz garip geldi, ancak sistem sağlıklı bir gelir akışı fırsatına dönüştü. En son raporlama döneminde, hak sahipleri tüm Content ID hak taleplerinin %90’ından fazlasından para kazanmayı seçti.

İhlallerle mücadeleye yönelik bu olumlu yaklaşım, aynı zamanda oldukça karlı görünüyor. 2022 boyunca, Content ID hak taleplerinin doğrudan bir sonucu olarak telif hakkı sahiplerine yaklaşık 1,5 milyar dolar ödeme yapıldı. Content ID sistemi birkaç yıl önce kullanıma sunulduğundan beri, telif hakkı sahiplerine 9 milyar dolarlık ‘talep edilen’ gelir ödendi.

Milyon Dolarlık Suistimaller

Gelir fırsatlarının bir dezavantajı da var. Yakın tarihli bir vakada, iki adam para kazanılmayan müzikleri bulmak ve talep etmek için bir şirket kurdu. İkili, Content ID sistemine erişimi olan üçüncü taraf bir iş ortağı aracılığıyla, yanlış bir şekilde sahiplik iddiasında bulunarak YouTube’dan 24 milyon doların üzerinde gelir elde etti.

2020’de ABD Adalet Bakanlığı ikiliyi suçladı ve geçen hafta ilk sanık beş yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.YouTube’un daha geniş telif hakkı araçları setinde, YouTube’un kötüye kullananlara karşı düzenli olarak işlem yaptığını görünüyor. Para güdümlü planlara ek olarak, telif hakkının yayından kaldırılmasının kötüye kullanılması da politik veya rekabetçi bir açıya sahip olabilir. Bazen bu, siyasi söylemleri sansürlemeye çalışan siyasi aktörler veya ürünlerine veya uygulamalarına yönelik eleştirileri bastıran şirketler biçimini alıyor. Diğer zamanlarda kişiler, diğer içerik oluşturuculara zorbalık yapmak veya aynı kitle için rekabet ettiğini gördükleri videoları kaldırmak için telif hakkı süreçlerimizi kullanmaya çalışıyor.

Exit mobile version