Site icon TechInside

YouTube reklam engelleyici denetimlerini sıkılaştırıyor!

Youtube video denetimi

Youtube video denetimi

Yayınladığı finansal çeyrek raporlarına göre reklam gelirleri yılın ilk 9 aylık diliminde bir önceki seneye kıyasla yalnızca %4,8 artan YouTube, çareyi reklam kesicileri (adblocker) devre dışı bırakmakta arıyor. Reklam engelleyici eklentiye sahip kullanıcılar artık YouTube videoları izlerken “YouTube izin verilenler listesine alınmadıkça veya reklam engelleyici devre dışı bırakılmadıkça video oynatımı engellenir” şeklinde bir açılır pencere bildiri alıyorlar. Bu bildirim bu ayın başlarında platform genelinde kullanıcıların karşısına çıkmaya başladı, ancak mesajı kapatarak geçiştirmek oldukça basitti. Kısa bir süre sonra YouTube, kullanıcıları mesajı onaylamaya zorlamak için bir zamanlayıcı koydu ancak yine de zamanlayıcı geçtikten sonra mesajdan çıkmak mümkündü. Şimdi YouTube, kullanıcıların açılır pencereyi atlatmak için platformun lehine bir işlem yapmalarını istiyor.

YouTube iletişim müdürü Christopher Lawton Salı günü yaptığı açıklamada, reklam engelleyici kullanmanın platformun hizmet şartlarına aykırı olduğunu söyledi. Lawton ayrıca “reklamların dünya çapında çeşitli içerik oluşturucu ekosistemini desteklediğini ve milyarlarca kişinin YouTube’daki favori içeriklerine erişmesine olanak sağladığını” söyledi.

YouTube’un Hizmet Şartları, yasal olan reklam engelleme uzantılarının kullanımını spesifik olarak yasaklamaktan aciz. Bununla birlikte YouTube kullanan herkesin mecburen kabul ettiği sözleşmede yer alan “Kullanıcıların hizmetin herhangi bir bölümünü atlatamayacağını, devre dışı bırakamayacağını, hileli bir şekilde meşgul edemeyeceğini veya başka bir şekilde müdahale edemeyeceğini” düzenleyen maddesi YouTube’a imkan tanıyor.

YouTube adblocker eklentiyi nasıl tespit ediyor?

Ancak işin bir de mahremiyet ayağı var. YouTube, kullanıcıların adblocker kullanıp kullanmadıklarını JavaScript koduyla algılıyor. Geçtiğimiz hafta, online mahremiyet savunucusu Alexander Hanff bu konuyu düzenleyici kurumlara taşımaya karar verdi. Hanff, İrlanda Veri Koruma Komisyonu’na (DPC) yaptığı başvuruda YouTube’un reklam engelleme uzantılarının kullanımını tespit etmek için JavaScript kodu kullanmasını şikayet etti.

Hanff’a göre YouTube’un şu anda adblocker kullanımıyla ilgili gösterdiği açılır pencereyi sunmak için önce adblocker varlığını tespit etmek üzere günde en az iki kez değiştirilen bir komut dosyası çalıştırması gerekiyor. Hanff’a göre bu komut dosyası AB’nin ePrivacy Direktifini ihlal ediyor – çünkü YouTube bu tür bir tarayıcı sorgulaması yapmak için kullanıcılarından önce açık bir onay istemek zorunda. Hanff’ın yaptığı başvurunun nasıl sonuçlanacağı henüz net olmasa da, uzmanlar YouTube’un kullanıcı sözleşmelerini değiştirmek zorunda kalabileceği görüşündeler.

Exit mobile version