Japon firmaları, dronlar kullanarak dünyanın ilk yıldırım tetikleme ve yönlendirme sistemini geliştirdiler. Yıldırımdan enerji elde edilmesi üzerine çalışan The Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT) tarafından geliştirilen bu dronlar, elektrik alanı dalgalanmalarını kullanarak yıldırımı başarıyla tetikledi ve yönlendirdi. Mühendisler, dronları saldırılar sırasında korumak için yıldırıma dayanıklı bir kafes tasarladılar.
Bu yılın başlarında yapılan başarılı denemelerin ardından, yıldırımla ilgili hasarı önlemeye ve kamu güvenliğini iyileştirmeye yardımcı olmak için bu dron ağlarını şehirlere ve kritik altyapıların etrafına konuşlandırma planları var. Yıldırımdan enerji üretimi konusunda potansiyel daha fazla araştırılıyor. Şirket bir açıklamada: “Gelecekte, bu sonucun henüz tam olarak anlaşılmamış olan yıldırım oluşumuna ilişkin araştırmalara ve şehirlere ve insanlara verilen yıldırım hasarının azaltılmasına katkıda bulunması bekleniyor” dedi.
Yıldırımdan enerji üretimi ile önemli kazanım
Önemli bir doğal tehlike olan yıldırımın her yıl Japonya’da 702 milyon ila 1.4 milyar dolar (100 ila 200 milyar ¥) arasında hasara yol açtığı düşünülmektedir. NTT Group’un iletişim tesisleri gibi hayati altyapılar için yıldırım koruması gibi mevcut savunmalara rağmen risk hala mevcuttur. Yıldırımdan enerji kazanımı hedefleyen NTT, önemli altyapı ve metropol alanlarında yıldırım çarpmalarını tamamen önlemeyi hedefleyen yıldırım koruma teknolojisini geliştirerek bu soruna yanıt veriyor.
Geleneksel paratonerlerin kullanımı ve menzili, özellikle rüzgar türbinleri ve açık hava etkinlik alanları gibi donatılması zor yerlerde sınırlıdır. Yıldırımdan enerji elde etmek için NTT, bu sorunu gidermek için drone’ları gök gürültülü bulutları izlemek, kasıtlı olarak yıldırımı tetiklemek ve güvenli bir şekilde yeniden yönlendirmek için kullanan son teknoloji bir teknik olan drone tabanlı yıldırım indüksiyonunu araştırıyor.
Yakın zamanda doğal gök gürültülü bulut koşulları altında yapılan bir saha gösterisinde, NTT, Fujitsu ile işbirliği yaparak bu konsepti başarıyla test etti. Deneyde iki temel teknoloji kullanıldı: yıldırımı bir drone’a çekmek için elektrik alanı dalgalanmalarını kullanan yıldırım indüksiyonu ve doğrudan çarpmalar altında bile drone arızasını önleyen özel olarak tasarlanmış yıldırıma dayanıklı bir kafes.
Japonya’nın Shimane Eyaletindeki Hamada Şehri’nin engebeli bölgesinde, Aralık 2024 ile Ocak 2025 arasında ilk başarılı drone tabanlı yıldırım tetikleme deneyi gerçekleştirildi. Hayati altyapıyı korumak için test, yıldırımı güvenli bir şekilde kontrol edebilen ve aktif olarak tetikleyebilen teknolojiler yaratmayı amaçlıyordu. Araştırmacılar, deney sırasında elektrik alanının gücünü izlemek için yer tabanlı bir saha değirmeni kullandılar. Yıldırım geçirmez bir kafese sahip bir drone, 13 Aralık 2024’te yaklaşan bir gök gürültülü bulut elektrik alanını artırdığında 984 fit (300 metre) yüksekliğe uçuruldu. Drone bir yer anahtarına bağlandı ve anahtar açıldığında elektrik alanındaki ani bir değişim yıldırım çarpmasına neden oldu. Yıldırımdan enerji sağlamak için kullanılan bu teknik, gelecekte daha fazla araştırma gerektiriyor.