Site icon TechInside

Yeşil hidrojen yatırımcılar için yeni bir fırsat

Düşük karbonlu hidrojen, altyapı yatırımcılarına alternatif yatırım fırsatları sunuyor. Boston Consulting Group ve EDHECinfra, yeşil hidrojenin önümüzdeki 30 yılda 6 trilyon ila 12 trilyon dolarlık yatırım alacağını hesapladı.

Altyapı yatırımları daha hızlı büyüdü

31 Aralık 2019’dan 31 Aralık 2022’ye kadar altyapı yatırımları hem nakit getirileri hem de değerleme artışları dahil olmak üzere yıllık toplam %7,36 getiri sağladı; hatta zorlu 2022 ortamında olumlu getiriler sundu. 2021’de kaynak yaratma hacmi %50 arttı. Gayrimenkul (%-25), özel sermaye (%-21), özel borç (%-10) ve girişim sermayesi (%9) gibi diğer alternatif varlıklara yapılan yatırımlar daha yavaş bir hızda büyüdü. Bugün itibariyle, altyapı yatırımcıları enerji ve çevre, ulaşım ve lojistik, dijital altyapı ve sosyal altyapı sektörlerinde 1,1 trilyon dolarlık varlığa sahip.

Yenilenebilir enerji sektörü yatırımları artacak

Boston Consulting Group (BCG) ve EDHECinfra’nın 2022’nin üçüncü çeyreğinde yaptığı küresel altyapı fonları araştırmasına göre, yatırımcıların %67’si önümüzdeki üç ila beş yıl içinde yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımlarını artırmayı planladıklarını söylüyor.

“Hidrojen kazançlı bir alternatif”

BCG genel müdürü ve ortağı Wilhelm Schmundt, “Hidrojen, kazançlı bir alternatif yatırım fırsatına dönüşüyor. Sürdürülebilir kaynak geliştirme yetkisi olan fonlar için mantıklı bir seçenek” diyor.

2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için düşük karbonlu hidrojen, temel kimyasallar, havacılık, çelik üretimi, denizcilik ve uzun mesafeli karayolu taşımacılığı gibi emisyonları azaltması zor olan endüstrileri karbondan arındırmak için önerilen yeni bir seçenek.

Gri hidrojen, doğal gaz veya metandan üretilirken, düşük karbonlu hidrojen, rüzgar veya güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları veya karbon yakalama ve depolama ile eşleştirilmiş fosil yakıtlar tarafından desteklenen elektroliz yoluyla üretiliyor.

Griden yeşil hidrojene geçiş

2021’de hidrojen talebi yaklaşık 94 milyon tondu ve bunun çoğu daha az çevre dostu olan gri hidrojen formundaydı. 2050 yılına kadar düşük karbonlu hidrojen talebi yılda 350 milyon tona yaklaşacak. Dünya Bankası da net sıfır için yeşil hidrojene geçişi tavsiye ediyor.

Araştırmacılar, düşük karbonlu hidrojen üretmek ve taşımak için kamu ve özel sektörlerin 2025 ile 2050 yılları arasında 6 trilyon ila 12 trilyon dolar arasında varlığa yatırım yapması gerektiğini hesapladı. Yatırım fırsatları, hammadde geliştirme ve üretiminden hidrojen taşıma ve depolamaya kadar hidrojen değer zinciri boyunca genişleyecek ve yatırımların 2030’a kadar hız kazanacağı tahmin ediliyor.

Hidrojende ilk hamle avantajı elde etmek için dört strateji

Tarihsel olarak, erken yatırımcılar altyapı sektörlerine ilk girenler olarak daha yüksek getiri elde ediyor. Yenilenebilir enerji endüstrisinde, 2010’ların başında rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi üretimine yatırım yapan firmalar, sonraki on yılda yatırım yapan firmalardan daha yüksek iç getiri oranları bildirdiler.

BCG ve EDHECinfra, hidrojene yatırım yapacaklara 4 aşamalı bir strateji öneriyor:

Exit mobile version