Techinside Google News
Techinside Google News

Yenilenebilir enerjiyle çalışan insansız deniz aracı geliştirildi!

Yenilenebilir enerjiyle çalışan insansız deniz aracı tasarlandı. Bluebottle isimli araç, yalnızca 800 kg ağırlığında.
- Advertisement -

Yeni Zelanda Kraliyet Donanması, yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanan insansız deniz aracı Bluebottle’ı 7 aylık bir deniz testine sokarak, bu teknolojinin denizdeki potansiyel kullanım alanlarını değerlendirmek için önemli bir adım attı. Avustralyalı Ocius şirketi tarafından geliştirilen Bluebottle, enerjisini güneş, rüzgar ve dalgadan elde ederek neredeyse sınırsız bir faaliyet süresi sunuyor. Sadece 6,8 metre uzunluğunda ve 800 kg ağırlığında olan bu araç, 6,5 knot maksimum hız ve 5 knot seyir hızına ulaşabiliyor. Bluebottle’ın deniz üzerindeki en büyük avantajlarından biri, enerjisini sürekli yenileyebilmesi ve bu sayede bakıma ihtiyaç duymadan uzun süre görevde kalabilmesi.

Yenilenebilir enerjiyle çalışan insansız deniz aracı tasarlandı

Aracın enerji sistemi oldukça yenilikçi: Sert yelken tarzındaki yapı rüzgâr enerjisinden yararlanırken üzerindeki entegre güneş panelleri de enerji üretiyor. Gövdesine yerleştirilen güneş panelleri, toplamda 1.500 Watt güç sağlarken, aracın bataryaları 27 kWh kapasiteye sahip. Elektrikli pervanenin yanı sıra dalgaların hareketinden de enerji elde edebilen Bluebottle, bu sayede güneş ve rüzgâr yokken bile 1,5 knot hızında hareket edebiliyor. Yelken ya da dalga ile sağlanan hareket sessiz olduğu için özellikle askeri operasyonlarda büyük bir avantaj sağlıyor.

Yenilenebilir enerjiyle çalışan insansız deniz aracı tasarlandı.

Aracın radar, elektro-optik ve kızılötesi sensörlerle donatılmış olması, deniz üzerindeki gözetleme ve veri toplama kapasitesini artırıyor. İletişim, kıyıya yakın mesafelerde mobil hatlarla, açık denizde ise uydu bağlantısı üzerinden sağlanıyor. 7. seviye dalgalara kadar dayanıklılık gösteren Bluebottle, zorlu okyanus koşullarında bile görev yapabiliyor. Ayrıca, hem askeri hem sivil kullanımlar için esneklik sunan bu araç, gemiden veya karadan bırakıldıktan sonra tekrar toplanabiliyor.

Thales şirketinin geliştirme aşamasında olduğu aktif ve pasif sonar sistemleri ile Bluebottle’ın yetenekleri daha da ileri bir seviyeye taşınacak. Bu sistem sayesinde araç, düşman denizaltılarını dinleme ve tespit etme kapasitesine sahip olacak. İnsansız, sessiz ve ekonomik bir çözüm olarak bu araç, özellikle düşman bölgelerinde keşif ve gözetleme görevlerinde önemli bir avantaj sağlayacak. Bu özellikleriyle Bluebottle, insansız deniz araçlarının yenilikçi ve çevre dostu bir örneği olarak dikkat çekiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:13:34

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir