Çin’in katı 2022 veri gizliliği düzenlemeleri, birçok çokuluslu kuruluşun yeniden düzenleme için çabalamasına neden oluyor. Ancak, Hindistan, Brezilya, Rusya gibi irçok ülkenin girişimler önermesi veya değerlendirmesiyle durum değişiyor. Gelecek yılın veri koruması için önemli bir yıl olmasını bekliyorıuz. Burada bireysel eyaletler bir kurallar karmaşası yaratıyor.
Çin’in son yaptırım eylemlerinin gösterdiği gibi jeopolitik sonuçlara ve fikri mülkiyetin korunmasına uzanacak. Düzenlemeler, kısmen yapay zeka analitiğindeki gelişmelerle etkinleştirilen şirketler, topladıkları verileri kullanmanın daha fazla yolunu buldukça ortaya çıkıyor. Daha verimli çalışmak, risklerini yönetmek, müşteri hizmetlerini geliştirmek, yeni iş modelleri oluşturmak hedefler arasında.
Yeni veri güvenliği yasaları ne anlama geliyor?
Veri güvenliği, birçok işletmenin hala mücadele ettiği bir şey. Dünya çapında yapılan ankette iş liderlerinin yarısı, kuruluşlarının veri güvenliği konusunda kendilerini güvende hissetmediklerini söyledi. AB’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği ve CCPA birkaç yıl önce ortaya çıktıklarında dalga yarattı.
Ancak çok uluslu kuruluşlar artık rekabet eden çıkarları olan ülkelerden farklı veri koruma ve güvenlik yasalarıyla karşı karşıya. Bunlar arasında başarılı bir şekilde gezinme için, birkaç faktörü göz önünde bulundurmalısınız.
Şimdiye kadar yaygınlaşan düzenlemeler arasında Çin’in Veri Güvenliği Yasası ve Kişisel Bilgi Koruma Yasası (PIPL) kapsamındaki Sınır Ötesi Veri Transferi (CBDT) kuralı yer alıyor. Bu kural, kişisel verilerin Çin sınırları üzerinden gönderilmesini veya erişilmesini potansiyel olarak tehlikeli hale getiriyor. 1 Mart 2023’e kadar siber güvenlik değerlendirmesinden geçilmesini ve uyulmaması durumunda ceza verilmesini gerektiriyor. Hindistan, Brezilya ve Rusya da kendi veri koruma yasalarına çalışıyor.
Yüzeyin altında kaynayan jeopolitik gündemler, çok uluslu şirketler için tabloyu karmaşıklaştırabiliyor. Veriler ekonomik rekabet ve ulusal güvenlik için daha önemli hale geliyor.