Bu güne kadar işletmelerin BT bölümleri sert politikaları ile bilinir ve özellikle katı kurallar pek sorgulanmadan uygulanmak zorunda kalınırdı. Artık bu durum değişiyor.
27-29 Nisan tarihleri arasında IDG Enterprise tarafından San Francisco‘da düzenlenen CITE (Consumerization of IT in the Enterprise) konferasının ana başlığı; genç nesil, bilgi teknolojilerini kullanım alışkanlıkları ve bunun konvansiyonel BT bölümlerine etkisiydi.
Eski kuşak BT yöneticilerinin bile yakından bildiği bir gerçek şu ki artık BYOD (bring your own devices – kendi cihazını kendin getir), Cloud (bulut) gibi kavramlar her geçen gün BT bölümlerinin yapısını daha fazla kurum dışında gelişen etkenler ile yönetilmesini mecburi hale getiriyor. Konvansiyonel BT bölümleri bu gelişmeleri yönetmek için politikalarındaki “Hayır” ve “Yasak” yaklaşımlarını arttırırken genç kuşak çalışanlar bu uygulamlara karşı tavır alarak memnuniyetsizliklerini ifade ediyorlar. BT yöneticilerinin çalışan memnuniyetsizliği ve işletmenin BT güvenliği arasında ince bir çizgide hareket etmek zorunda kalması üzerlerindeki mesuliyet ve gerilimi arttırıyor.
Yüzbinlerce kullanıcının binlerce uygulama ile bulut tabanlı çözümler üzerinde gerçekleştirdiği milyarlarca farklı veriyi toplayan ve analiz eden Netskope Pazarlama Başkanı Jamie Bernett; “Bu gün ortalama bir işletmede 461 bulut tabanlı uygulama kullanılıyor” diyor ve ekliyor; “Bu BT bölümünün ön gördüğünün neredeyse 10 katı fazlası.”
İşletmelerdeki genç nesil çalışanlar izin verilip verilmediğine bakmaksızın Box veya Dropbox gibi bulut tabanlı çözümleri kullanıyorlar ve günün sonunda üretken olduklarını düşünerek bununla övünüyorlar. Ancak BT yöneticileri her geçen gün daha fazla ağ ve yetki politikası tanımı yaparak bu durumu aşmaya çalıştıkça kötü adam ünvanı ile ödüllendiriliyor.
Bu gün ortalama bir işletmede 461 bulut tabanlı uygulama kullanılıyor
Çözüm Nerede?
Çözüm hayatın kendi içinden geliyor. Oldukça hareketli ve hiperaktif bir çocuğunuz olduğunu düşünün. Ne yapardınız? Uzmanlara göre hareketlerini sınırlamak çocuğun psikolojisini bozabilir ve onu saldırgan hale getirebilir. Bu yüzden onun güvenliğini göz önüne alarak yeterli hareket alanını sağlamalısınız.
Bu Gelişmeler Ne Anlama Geliyor?
[mks_dropcap size=”20″ bg_color=”#000000″ txt_color=”#dd3333″]Şirketler için;[/mks_dropcap] Yasakçı ve engelleyici kurum güvenlik politikaları artık işe yaramıyor. Güvenliğin tanımının yeniden yapılması ve bunun için doğru risk analizinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Klasik patron mantığı maalesef değişmek zorunda, aksi takdirde verimli genç çalışanları bünyenizde bulundurmayı unutabilirsiniz.
[mks_dropcap size=”20″ bg_color=”#000000″ txt_color=”#dd3333″]BT Uzmanları için;[/mks_dropcap] BT yöneticilerinin çalışanların yeterince serbest hareket edebildiği bir BT politikası oluşturup ancak bunun sınırlarını onların güvenliği için belirlemek gerekiyor. Bu noktada en büyük yardımı yine bu değişimi beraberinde getiren bulut servislerinde aramaları doğru bir seçenek olabilir.