Uzun bir süredir tartışmalara konu olan ve kamuoyunda “Yeni İnternet Yasası” olarak bilinen kanun TBMM’de dahil olduğu torba yasa kapsamında resmen onaylandı.
Buna göre ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Telekomünikasyon İdaresi Başkanlığı (TİB) tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.
Kararın gerekçesinde belirli başlıklar öne çıkıyor. Resmi metinde bu başlıklar şu şekilde sıralanıyor;
* Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması,
* Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması,
* Suç işlenmesinin önlenmesi
* Genel sağlığın korunması
Bu sebeplerden bir veya birkaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.
Uygulama nasıl olacak?
Bu tür bir engelleme söz konusu olduğunda karar, Başbakanlık tarafından hızlı bir şekilde erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek. İçeriğin çıkartılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren 4 saat içinde yerine getirilecek. Erişimin engellenmesi, içeriğin çıkartılmasına kadar sürecek.
Başbakanlık veya ilgili Bakanlıkların talebi üzerine TİB tarafından verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının Başkanlık tarafından 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Bu noktada hakime kararını 48 saat içinde açıklama zorunluluğu getiriliyor. Bu süre zarfında bir karar açıklanması mümkün olmazsa karar kendiliğinden kalkacak.
Siteler tümden mi kapatılacak?
En çok merak edilen konulardan biri olan sitede sadece o içeriğin mi yoksa sitenin tamamen mi kapatılacağı konusu. TBMM’de onaylanan kararda bu durum, “ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle” ifadesiyle yer alıyor. Öncelikli olarak içerik bazında bir engellemeye gidilmesi yoluna gidilirken, bunun gerçekleşmediği durumlarda erişimin sitenin tümü için geçerli olmasına karar verilecek.
Ceza tutarları ne kadar?
Bu madde kapsamındaki suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında Başkanlık tarafından, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hakim kararı üzerine adli mercilere verilecek. Bu bilgileri vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 3 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
Verilecek cezalar, içerik sağlayıcılar ile erişim sağlayıcı şirketlerinde ise miktar biraz daha farklı. Verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararın gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının uygulanmaması sonucunda devlet veya kişiler zarara uğramış ise zararın niteliği ve derecesine göre Başkanlığın talebi üzerine Kurum tarafından yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek.