Techinside Google News
Techinside Google News

Yeni gen düzenleme yöntemiyle mutasyon riski yüzde 70 azaldı!

CRISPR teknolojisiyle istenmeyen mutasyonları yüzde 70'e kadar azaltmayı başaran yeni bir araç geliştirdi.
- Advertisement -

Dünya genelindeki bilim insanları, genetik düzenleme aracı CRISPR kullanılırken meydana gelen istenmeyen mutasyonları yüzde 70’e kadar azaltmayı başardılar. Bu önemli gelişme, gen düzenlemesinin daha güvenli ve hassas hale getirilmesinde büyük bir adım o

Araştırmacılar, geleneksel CRISPR teknolojisinde kullanılan gen editörünün bölünmesinin, istenmeyen genom mutasyonlarına neden olma riskini önemli ölçüde azaltabilecek daha hassas bir araç geliştirdiler. Bu yeni araç, gen düzenlemesi sırasında istenmeyen mutasyonların oluşma olasılığını büyük ölçüde azaltarak hastalıklara neden olan mutasyonların düzeltilmesini kolaylaştırabilir.

Çalışmanın başyazarı Hongzhi Zeng, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ekibimiz, açılıp kapatılabilen benzersiz bir güvenlik ve doğruluk düzeyi sağlayan daha gelişmiş bir CRISPR versiyonu oluşturmayı amaçladı. Bu yeni araç, genomumuzdaki hastalıklara yol açan mutasyonların yaklaşık yarısını düzeltebilme potansiyeline sahip” dedi.

Geleneksel CRISPR teknolojisi, istenen gen bölgelerinde düzenlemeler yaparken yanlışlıkla istenmeyen mutasyonlara neden olabilme sorunuyla karşı karşıyadır. Araştırmacılar, adenin baz düzenleyiciyi (ABE) iki ayrı proteine bölmek suretiyle yeni bir gen düzenleme aracı geliştirdi. Bu sayede yeni bölünmüş gen düzenleme araçlarının, orijinal ABE’ye göre daha kısa bir süre aktif kalmasının yanı sıra istenmeyen düzenlemeleri azaltma avantajına sahip olduğu görüldü.

Araştırma fareler üzerinde başarıyla test edildi ve Zeng, “Sağlam bir baz düzenleyici ile karşılaştırıldığında, bizim versiyonumuz hedef dışı düzenlemeleri yüzde 70’in üzerinde azaltıyor ve hedefe yönelik düzenlemelerin doğruluğunu artırıyor” açıklamasını yaptı.

Bu gelişme, genetik düzenlemenin gelecekte daha güvenli ve etkili bir şekilde kullanılmasına olanak tanıyabilir ve birçok genetik hastalığın tedavisinde yeni kapılar açabilir. Bilim insanları, CRISPR teknolojisinin potansiyelini daha da genişletmek için çalışmalarına devam ediyorlar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir