Fiziksel bir yapısı olmadığı halde günümüzün en değerli varlıklarından birisini yazılımlar oluşturuyor. Kimi zaman tek bir kişinin çalışması ile ortaya çıkan uygulamalar olduğu gibi on binlerce yazılım uzmanının görev aldığı devasa projeler de gerçekleşebiliyor. Peki, bu projelerde görev alan profesyonel yazılımcıların gelir seviyesi ne durumda hiç merak ettiniz mi?
Bu sorunun cevabı ülkemiz için dolukça değişken olabilir ancak rakamların ortalama olarak 3 bin TL ile 12 bin TL arasında değiştiğini bilmekteyiz. Bu da yaklaşık 1.500 dolar ila 6.000 dolar arasında bir miktara tekabül ediyor, yıllık olarak ele alındığında ise 18 bin dolar ila 72 bin dolarlık bir aralıktan söz edebiliriz. Ancak üst sınırın gerçekten yüksek bir rakam olduğunu vurgulamak gerekiyor.
Yazılım endüstrisine yönelik içerik üreten ve araştırmalar yapan Dr. Dobbs tarafından gerçekleştirilen Amerika Birleşik Devletleri yazılımcı gelirleri araştırması ise bize çarpıcı rakamlar sunmakta. Bu verilere özetle bakacak olursak, ABD’deki yazılım geliştiriciler;
- Yılda ortalama 100.000 doların üstünde gelir elde ediyorlar.
- 26 ila 35 yaş arasındakilerin maaşı çalışanlar için 88 bin, yöneticiler için 105 bin dolar.
- 35 yaşından büyük çalışanlar için 100 bin dolar olurken, yöneticiler için 125 bin dolar civarında seyrediyor.
- Kadın çalışanların ortalama geliri maalesef yılda toplam 85 bin doları geçmiyor. Bu durumda erkeklere göre yüzde 15 daha az gelir elde ediyorlar.
- Kadın yöneticiler yılda 122 bin dolar gelir elde ederken bu noktada erkeklerin gerisinde pek kalmadıklarını görüyoruz.
- Maaş dışında sağlanan imkanlarda ise sırasıyla şunlar sağlanıyor; sağlık sigortası, eğitim imkanları, oy yetkisine sahip olmayan şirket hissesi.
- Yazılımcılar için iş yerlerinde aradıkları en önemli kriterler ise şöyle sıralanıyor; maaş, esnek çalışma saatleri, iş sürekliliği, ek imkanlar ve tatil seçenekleri.
Gerçekten tüm bu verileri gördükten sonra Türkiye’de yazılımcılara sağlanan imkanlar ve gelir seviyesinin yükseltilmesi adına daha alınacak çok yolun olduğunu söyleyebiliriz. Elbette madalyonun diğer tarafında ise işletmeler çalıştırdıkları yazılımcılardan ABD’deki meslektaşları kadar performans ve üretkenlik bekleyeceklerdir.