Bilişim sektörünün gelişimi için, yazılım test ve kalite alanında dünyanın en saygın gönüllü organizasyonu olan International Software Testing Qualifications Board’a (ISTQB) bağlı olarak çalışan Yazılım Test ve Kalite Derneği, Türkiye’deki bilişim sektörüne katkı vermeye devam ediyor.
Dernek, bilişim sektöründeki birçok alanda olduğu gibi, yazılım testi alanında da terimlerin ortaklaşılmış Türkçe karşılıklarının bulunmadığını tespit ederek, uzun ve titiz bir çalışmanın sonucunda ISTQB Yazılım Testi Terimler Sözlüğü’nü Türkçeleştirdi. Farklı sektörlerden Yazılım Testi alanında uzmanlaşmış profesyonellerin titiz çevirisi ile ortaya çıkan sözlük, “ISTQB Standard Glossary of terms used in Software Testing” terim sözlüğünü esas alıyor.
29 sektör uzmanının özenli çalışması sonucunda ortaya çıkan doküman, ISTQB Sertifikasyonlarını almak için gerekli Temel Seviye Sınavı’nın da ana dokümanı olarak kullanılıyor.
ISTQB temel seviye sertifikasyonunu almak isteyenlerin ISTQB Temel Seviye Sınavı’na girmesi gerekiyor. 40 sorudan oluşan 1 saatlik sınavda yüzde 65’lik başarı oranını yakalayan katılımcılar ISTQB Test Uzmanı Sertifikası alabiliyor. Katılımcılar, ders programında da ayrıntılı bilgileri bulunan “yazılım yaşam döngüsü boyunca test”, “statik teknikler”, “test tasarım teknikleri”, “test yönetimi” ve “test için araç desteği” gibi temel test bilgileri açısından sınava tabi tutuluyor.
Yazılım test mühendisliğinin birçok farklı disiplin ile içiçe olması gerektiğini ve bu etkileşimin sağlıklı yapılabilmesinin, tarafların birbirini kolayca anlayabilmesi ile mümkün olduğunu söyleyen Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen, “Türkçeleştirme esnasında yazılım testinin iç içe olduğu iş analistliği, kullanılabilirlik, kullanıcı deneyimi tasarımı, yazılım geliştirme ve proje yönetimi gibi disiplinlerde kullanılan terimler de göz önünde bulunduruldu,” diye konuştu.