Site icon TechInside

Yaratıcılığı engelleyen beş yaklaşım

Yaratıcılık pek çok girişimcinin kurtarıcısıdır. Yeni bir fikir veya eski bir fikrin yeniden çözümlenmesi rekabette avantajı ele geçirmenize yardımcı olabilir.

Ancak yaratıcılık her zaman kullanması zor olan bir yetenektir ve her zaman çevresinde ‘yaratıcı’ olarak tanınan insanlardan gelmeyebilir. Dışarıdan yaratıcı olarak gözükmeyen biri de yaratıcı fikirler geliştirebilir. Mind Gym: More By Thinking Differently kitabının yazarı Dr. Sebastian Bailey bunların üzerine yaratıcılığın öldürülebilir bir şey de olduğunu, ve öldürmemek için şu tavırlardan kaçınmaya dikkat edilmesi gerektiğini paylaşıyor:

– ‘‘Ben bu problemi biliyorum’’: Boğazına 6 metrelik bir ip bağlı olan eşek, 8 metre uzağındaki bir samana nasıl ulaşır? Cevabı rüzgarda veya farklı şeylerde aramayın. Eğer ipin diğer ucu bir yere bağlı değilse eşek samana ulaşmakta zorlanmayacaktır.

Bir problemi çözerken onu tamamen bildiğinizi varsaydığınızda kendinizi kısıtlarsınız. Dolayısıyla bildiğinizi düşünseniz dahi elinizdeki verileri iyice analiz etmek problem hakkında daha önce bilmediğiniz veriler bulmanıza yardımcı olabilir.

– ‘‘Çözümü biliyorum’’: Daha önce karşılaştığınız benzer problemlerin çözümlerini hatırlayarak önünüzdeki problemlere yaklaşmak, alternatif çözümleri görmenize engel olacaktır.

– ‘‘Ben tam anlamıyla bir realistim’’: Einstein genel görelilik kanununu geliştirmek için bildiği anlamda gerçekten uzaklaşmak zorundaydı. Kendini bir ışık ışınını takip ederken hayal ederek yolculuğunun nasıl olabileceğini düşünmeye çalıştı. Çoğu zaman düşünceleriniz ‘yapılabilirlik’ algımız ile kısıtlanabilir.

– ‘‘Ben bir uzmanım’’: Bazen uzmanlığınız be bilginiz yeni çözümler görmenize engel olur ve sizi varsayımlar yapmaya itebilir. Bir konuda uzman olduğunuza inandığınızda onun hakkında diğer insanlardan daha derin bir görüşe sahip olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak bu problemleri olduğundan daha karmaşık olarak görmenize sebep olabileceğinden her zaman olaylara farklı bir bakış açısı ile yaklaşan birilerinin fikirlerini duymak faydalı olacaktır.

– ‘‘Her şeyi olduğu gibi görüyorum’’: Çocukluğunuzda bulutlara baktığınızda birçok farklı şekil görebilirdiniz. Ancak yetişkinliğinizde bulutlara baktığınızda sadece gelen yağmur tehlikesini görürsünüz. Psikologlar bunu bir şeyin asıl amacını bildiğinizde onu başka bir şekilde düşünemeyeceğiniz şeklinde yorumluyor. Yaratıcı düşünmek için bir şeyin ne olduğunu değil, ne olabileceğini düşünmeniz gerekiyor.

Exit mobile version