Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zekâ küresel ekonomiye 7 trilyon dolar katkı sağlayacak!

İki yıl içinde yapay zekâ teknolojileri kullanımının yüzde 400 artması, üretken yapay zekânın 10 yılda küresel GSYİH'yi 7 trilyon dolar artırması bekleniyor
- Advertisement -

Deloitte Türkiye, son dönemde hayatın her alanında etkinliği giderek artan yapay zekâ teknolojilerini düzenlediği etkinlikte tartışmaya açtı. Tanımlanan görevlerde insan gibi çok yönlü düşünebilen, öğrenen ve uygulayan yapay zekâ sistemini ifade eden ‘Generative AI’ (Üretken Yapay Zekâ) konulu etkinlikte farklı kullanımlarıyla sektörlerde etki yaratan teknolojik gelişmeler ele alındı.

Yapay Zekâ Devrimi ve İş Dünyası

Deloitte Türkiye’nin düzenlediği ve yapay zekânın giderek artan etkinliğinin masaya yatırıldığı bu etkinlik, sektörel etkileri ve yeni iş modellerini ele alan bir platform işlevi gördü. İnsan zekâsının kapsamını taklit edebilen ve öğrenme yetisine sahip yapay zekâ sistemlerinin ele alındığı bu toplantıda, teknolojinin farklı kullanım alanlarından bahsedildi.

Deloitte Türkiye CEO’su Başak Vardar’ın ev sahipliğinde açılışını yapan Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Lideri Hakan Göl, yapay zekânın artık iş dünyasında yeni bir yön sağlayıcı olduğunu vurguladı. Göl, yapay zekâ stratejisi benimseyen işletmelerin, benimsemeyenlere kıyasla çok daha avantajlı olduğuna dikkat çekti. Yapay zekâyı kritik bir önemde gören işletmelerin oranının %73 olduğunu belirten Göl, bu alanda beklenen büyümenin boyutlarını “önümüzdeki on yıl boyunca pazarın her iki yılda bir ikiye katlanmasını” öngördüklerini ifade etti.

“Age of With” olarak adlandırılan yeni dönemin, insanların akıllı makinelerle birlikte daha büyük başarılar elde etmelerini mümkün kılacağını belirten Göl, üretken yapay zekânın kullanımının 2026 yılı itibarıyla %400 oranında artmasının beklendiğini söyledi. İki yıl içinde işletmelerin büyük bir kısmının Gen AI API’leri ve modellerine geçiş yapacağını ya da bu teknolojiyi içeren uygulamaları devreye alacağını belirtti.

Küresel Etki ve Yapay Zekânın Geleceği

Deloitte Küresel Yapay Zekâ Lideri Costi Perricos, Türkiye’ye özel olarak düzenlenen toplantıda, yapay zekânın toplumsal ve iş yapma biçimlerinde devrim yaratabileceğini ve bunun sonucunda yapay zekâ pazarının katlanarak büyüyeceğini ifade etti. Perricos, yapay zekânın metin, görsel, bilgisayar kodlama ve müzik gibi alanlarda çok çeşitli ve yenilikçi sonuçlar doğuracağını, bu teknolojinin zorlu Amerikan Baro Sınavı’nı geçme başarısına da değindi.

Deloitte Türkiye Yapay Zekâ ve Veri Lideri Barış Yenidünya ise, şirketlerin rekabette fark yaratabilmeleri için doğru yapay zekâ uygulamalarını seçmeleri gerektiğinin altını çizdi. Yenidünya, özelleştirilmiş yapay zekâ modelleri oluşturmanın önemine işaret etti ve bu sayede şirketlerin farklılaşabileceğini söyledi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir