Yapay zeka, insanların genellikle yaptığı görevleri daha kısa sürede ve çok daha düşük maliyetle gerçekleştiriyor. Böylelikle hastaların, doktorların ve hastane yöneticilerinin hayatlarını basitleştiriyor. Yapay zekanın sağlık alanındaki uygulamaları hastaların, doktorların ve hastane yöneticilerinin hayatlarını basitleştirir. Sağlık hizmetlerinde yapay zeka, genetik kodlar arasında yeni bağlantılar buluyor. Ayrıca, cerrahiye yardımcı robotlara güç sağlama, idari görevleri yeri getirme görevlerini alıyor. Böylelikle tedavi seçeneklerini kişiselleştirme ve çok daha fazlası gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkıyor.
Yapay zekanın sağlık alanındaki uygulamaları ve örnekleri
Sağlık hizmetlerinde yapay zeka, hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların deneyimlerini geliştirmek için kullanılıyor. Bunun için makine öğrenimi, doğal dil işleme, derin öğrenme kullanımını ifade ediyor. Yapay zekanın sağlık alanındaki uygulamaları, veri işleme ve öngörü yetenekleri, sağlık çalışanlarının kaynaklarını daha iyi yönetmelerini ve sağlık hizmetlerinin çeşitli yönlerine daha proaktif bir yaklaşım benimsemelerini sağlar.
Bu teknolojilerle doktorlar daha hızlı ve daha doğru teşhisler koyabiliyor. Ayrıca sağlık yöneticileri elektronik sağlık kayıtlarını daha hızlı bulabiliyor. Hastalar daha zamanında ve özel tedaviler alabiliyor. Her yıl, yaklaşık 400.000 hastaneye kaldırılmış hasta önlenebilir zararlar görüyor ve 100.000 ölüm gerçekleşiyor. Yapay zekanın sağlık alanındaki uygulamaları teşhis sürecini iyileştirmesi, AI’nın heyecan verici uygulamalarından biridir. Eksik tıbbi geçmişler ve büyük vaka yükleri ölümcül insan hatalarına yol açabiliyor. Bu değişkenlere karşı bağışık olan AI, çoğu tıp uzmanından daha hızlı hastalığı teşhis edebiliyor.
İlaç geliştirme sektörü, binlerce insan saati alan araştırma ve hızla artan geliştirme maliyetleriyle boğuşuyor. Her bir ilacı klinik denemelerden geçirmenin tahmini maliyeti ortalama 1,3 milyar dolar. Bu ilaçların yalnızca yüzde 10’u başarılı bir şekilde piyasaya çıkıyor. AI uygulamaları ilaç tasarlanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca yan etkileri tahmin ederek ve klinik denemeler için ideal adayları belirleyerek bu süreci hızlandırıyor.
Yapay zeka, dijital iletişimleri desteklemek, hastalara program hatırlatıcıları, kişiselleştirilmiş sağlık ipuçları ve önerilen sonraki adımlar sunmak için kullanılabiliyor. Yapay zekanın sağlık teşhislerine yardımcı olma yeteneği, hasta ziyaretlerinin hızını ve doğruluğunu da artırarak daha hızlı ve daha kişiselleştirilmiş bakıma yol açıyor. Ve sorunsuz bir hasta deneyiminin verimli bir şekilde sağlanması, hastanelerin, kliniklerin ve doktorların günlük olarak daha fazla hastayı tedavi etmelerine olanak tanır. Özetle, yapay zekanın uygulamaları hem hastalar hem de sağlık çalışanları için büyük faydalar sağlar.