Site icon TechInside

Yapay zeka veri merkezleri fosil yakıtlara geri mi dönecek?

Yapay zeka veri merkezleri

Yapay zeka veri merkezlerinin muazzam enerji taleplerinin artmaya devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle fosil yakıt sektörünün bu konuda umutlu olması tesadüf değil. Enerji sağlayıcıları, bu yılın başlarında, emekliye ayrılacak kömür santrallerini talepleri karşılamak amacıyla çalışır durumda tutacaklarının sinyalini vermişti.

Yapay zeka veri merkezleri enerji tüketimini artırıyor

Bloomberg’in haberine göre, sektör şimdi bir başka kirli yakıt kaynağının üretimini artırmaya hazırlanıyor: doğal gaz. Sierra Club verilerine göre, elektrik şirketleri bu yılın ilk altı ayında 2020’nin tamamından daha fazla yeni doğal gaz altyapısı inşa etme planı duyurdu. Başka bir deyişle, sektör genişleme hızını iki katına çıkarıyor. Bloomberg’e göre, bu oran böyle devam ederse, bu, söz konusu verilerin takibinin başladığı 2017 yılından bu yana tek bir yılda duyurulan en yüksek yeni gaz üretimi olacak.

Clean Virginia’daki savunuculuk direktörü Kendl Kobbervig: “Geçmişin enerji sisteminden, kömür ve gaz santralleri gibi maliyetli ve kirletici altyapılardan uzaklaşmaya hazırdık. Ancak şimdi tam tersi yönde gidiyoruz. Birçok insan kırbaç darbesi hissediyor” dedi. Karbon ayak izi açısından, savunucuları doğal gazın diğer fosil yakıtlardan -özellikle kömürden- “daha temiz” bir enerji kaynağı sağladığını savunuyor. ABD’de elektrik üretiminin en büyük kaynağı olarak doğal gazın karbon yığınlarını geride bırakmasını haklı çıkaran bu algıdır.

Bunun karbon nötr bir geleceği baltaladığına şüphe yok. Federal tahminler yenilenebilir enerjinin yeni enerji kaynaklarının önemli bir payını oluşturacağını öngörürken, zaten CO2 salmaya devam edersek bunun pek bir önemi olmayacak. Yes Energy, şu anda ABD genelinde 200’den fazla gaz tesisinin geliştirildiğini tahmin ediyor.

Duyurulan doğal gaz altyapısının tamamının inşa edilmeyeceğini belirtmekte fayda var. Önceki eğilimlere dayanarak, Berkeley Lab tahminleri, yaklaşık üçte birinin çalışan gaz santralleri olarak sonuçlanacağını gösteriyor ki bu yine de rüzgar veya güneşten daha yüksek bir oran. Ancak faaliyete geçtiklerinde gaz santralleri önümüzdeki on yıllar boyunca karbon ve metan gazı salmaya devam edecek. Yenilenebilir enerjiye sert bir geçiş yapmamız gereken bir çağda bunlar isli kalıntılar olacak.

Exit mobile version