Amazon’un bulut bilişim kolu AWS geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Japonya ve Asya bölgesindeki bulut altyapısını, bilgi işlem hizmetlerini ve yapay zekâ kapasitesini artırmak için Japonya’ya 15 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Seattle merkezli bulut devi AWS, Japonya’nın Tokyo ve Osaka şehirlerinde AWS ürün ve hizmetlerinin kullanılabilirliğini artırmak için milyarlarca dolar harcayacak.
AWS Japonya Başkanı Tadao Nagasaki Tokyo’da düzenlenen bir basın toplantısında, “AWS’nin yatırımlarını genişletmesi, Japonya’daki verileri denizaşırı ülkelere götürmeden kullanmayı mümkün kılacak” dedi ve ekledi: “Ülkede veri merkezleri olduğunda tüm bulut hizmetleri çok düşük gecikme süreleriyle kullanılabilecek.”
AWS’nin ülkeye 15 milyar dolar yatırım yapmasının en önemli nedenlerinden biri, Japonya merkezli işletmeler için üretken yapay zekâ kullanılabilirliğini desteklemek ve GenAI müşterilerinin benimseme sağlamalarına yardımcı olmak. AWS’nin amiral gemisi GenAI teklifi Amazon Bedrock, Ekim ayında Tokyo bölgesinde kullanıma sunuldu. Şirket ayrıca bazı müşterilere teknik yapay zekâ eğitimi sağlayan bir destek programı başlattı. AWS Japonya merkezli müşterilerin büyük dil modelleri (LLM’ler) oluşturması ve eğitmesi için bulut kredisi şeklinde 6 milyon dolarlık bir yatırım da gerçekleştirdi.
Japonya ve Asya pazarında bulut rekabeti kızışıyor
AWS, Japonya’yı potansiyel olarak büyük bir GenAI pazarı fırsatı olarak gören tek bulut devi değil. Geçtiğimiz yıl Google, Tokyo yakınlarındaki ilk Japon veri merkezini işletmeye başladı. Ayrıca Google, Kanada ve Japonya’yı birbirine bağlayan bir denizaltı kablo projesi başlattı. Google’ın Tokyo ve Osaka’da bulut depolama ve altyapı hizmetleri sağlayan bulut bölgeleri de bulunuyor. Microsoft ise son birkaç yıldır Japonya’daki bulut altyapısını ve Azure ürün kullanılabilirliğini sürekli olarak genişletti. Yazılım ve bulut devi 2023 yılında Japonya’nın batısında yeni Microsoft veri merkezlerini faaliyete geçirdi.
AWS, Google ve Microsoft, ülkenin tüm merkezi ve yerel yönetimleri tarafından kullanılan Japonya’nın Devlet Bulut platformu hizmetleri için bulut sağlayıcıları olarak seçildi. Geçtiğimiz yıl Japonya Başbakanı Fumio Kishida, yapay zekâ teknolojisi ve politikasını görüşmek üzere yapay zekâ yıldızları OpenAI ve Nvidia’nın liderleriyle bir araya geldi. Japonya’nın Liberal Demokrat Parti içindeki dijital topluluk başkanı Takuya Hirai, AWS’nin yeni yatırımıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Ülkede dijital altyapının geliştirilmesi, ülkenin endüstriyel rekabet gücünü güçlendirmenin anahtarıdır ve veri merkezleri bu amaçla önemli bir rol oynamaktadır” diyor ve ekliyor: “Bu alandaki yatırımlar yapay zekâ gibi önemli teknolojilerin kullanımını teşvik ediyor ve Japonya’daki araştırma ve geliştirme yeteneklerini geliştiriyor.”
Microsoft, Google ve AWS birlikte dünya çapındaki bulut pazarının yaklaşık yüzde 66’sını kontrol ediyor. Synergy Research Group’un 2023 üçüncü çeyrek pazar verilerine göre AWS şu anda küresel bulut altyapı hizmetleri pazarında yüzde 32’lik bir paya sahipken, onu yüzde 23 ile Microsoft ve yüzde 11 ile Google takip ediyor.
Her üç şirket de 2023’ün başından bu yana üretken yapay zekâya odaklanmalarını artırdı. Google, Microsoft ve Amazon’un her biri son 12 ay içinde düzinelerce yeni GenAI teklifi sunarken, aynı zamanda 2024’te yapay zekânın müşteriler tarafından benimsenmesini sağlamak için Ar-Ge ve eğitime milyarlarca dolar yatırım yaptı.
AWS aslında Amazon’un Tokyo’da bir AWS bulut bölgesi açmasının ardından 2011’den bu yana Japonya’ya hali hazırda yaklaşık 10 milyar dolar yatırım yapmış durumda. Bu 10 milyar dolar, ülke genelinde AWS veri merkezlerinin inşası, işletilmesi ve bakımı için harcandı. Şimdi ise 15 milyar dolarlık ek bir yatırım gerçekleştiren AWS, ülkede finans devi Nomura, bölgesel telekomünikasyon lideri KDDI ve içecek şirketi Asahi gibi geniş bir müşteri tabanına sahip.