Avrupa Birliği yapay zeka sosyal medya içerikleri için etiketleme yapılmasını istiyor. Komisyon başkan yardımcısı Jourova görüşlerini paylaştı.
Son zamanlarda üretici yapay zekanın ilerlemesi, sosyal medyada gördüğünüz bir şeyin gerçek mi yoksa bir makine tarafından mı yaratıldığını anlamanın imkansız değilse de genellikle zor olduğu anlamına geliyor – ve bu iyi bir şey değil. Rusya kaynaklı sahte haberler ve dezenformasyonla mücadele girişiminde AB, diğer şeylerin yanı sıra, sosyal medya şirketlerini yapay zeka tarafından üretilen içerik ve görüntüleri etiketlemeye çağırıyor.
İçerik etiketlemesi isteniyor
Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı Vera Jourova: “Microsoft için Bingchat, Google için Bard gibi hizmetlerine üretken yapay zekayı entegre eden imza sahipleri, bu hizmetlerin kötü niyetli aktörler tarafından dezenformasyon oluşturmak için kullanılamayacağına dair gerekli önlemleri almalıdır” dedi.
Jourova: “Yapay zeka tarafından üretilen dezenformasyonu yayma potansiyeline sahip hizmetleri olan imza sahipleri, karşılığında bu tür içeriği tanımak ve bunu kullanıcılara açıkça etiketlemek için teknoloji uygulamalıdır” ifadelerini kullandı.
AB, yapay zeka içeriği hakkında yalnızca küçük, görülmesi zor bir sorumluluk reddi istemiyor. Şirketlerden, kullanıcıların sosyal medyada gezinirken ve yayınlarındaki diğer öğelerle dikkati dağıldığında açıkça görecekleri şekilde etiketlemelerini istiyor.
İlginç bir şekilde Jourova, şirketinin sahte haberleri tespit edecek teknolojiye sahip olup olmadığını sormak için Google CEO’su Sundar Pichai ile 10 gün önce görüştüğünü söyledi. “Cevabı ‘Evet ama teknolojileri daha da geliştiriyoruz’ oldu” oldu.
Jourova; Google, Microsoft ve Facebook da dahil olmak üzere şirketlerin dezenformasyonla mücadele etmek için AB Uygulama Kuralları’na kaydolduklarını ve bununla mücadele etmek için Temmuz ayında yürürlüğe giren güvenlik önlemlerini bildirmeleri gerektiğini ekledi.
Twitter, Jourova’nın “hata” olarak nitelendirdiği bir hareketle iki hafta önce gönüllü uygulama kurallarından ayrıldı. Elon Musk’ın hizmeti, Dijital Hizmet Yasası’na uymadığı takdirde, yaklaşık 145 milyon dolar olan küresel gelirinin yüzde 6’sına kadar para cezasına çarptırılabilir veya AB’de yasaklanabilir. Yasa dijital içeriği kapsıyor ve 25 Ağustos’ta AB genelinde yürürlüğe girecek.
Nükleer savaşla karşılaştırılabilir bir şekilde herkesin işini alıp tüm insan ırkını silmenin yanı sıra, yapay zekanın insanların gerçek olduğuna inandıkları sahte içerik üretme yeteneğinin yeni dalgası olarak tanımlanıyor. Özellikle Rusya’nın elinde bu teknolojinin tehlike yaratacağı düşünülüyor.