Teknoloji, Stable Diffusion gibi yapay zeka modellerinden yararlanarak sanatı yeni bir aşamaya taşıyor. Yeni teknolojiler ile önemli çalışmalar, doğayla ilgili görüntüler, sesler, kokular, metinler ve iklim ölçümleri yapılıyor. En büyük veri setini içeren dünyanın ilk büyük doğa modeli de bunlar arasında yer alıyor.
Yapay zeka sanat eserleri ve sahiplik kavramı
Dünya Ekonomik Forumu tarafından görevlendirilen, yeni sanat ve teknoloji füzyonunu içeren iki önemli sanat eseri, Londra’daki Serpentine North Galerisi’nde sergilendi. Teknoloji, sanat dünyasını derinden etkiliyor ve sanatın nasıl olduğunu gösteriyor. Dijital araçlarla birlikte, sanatçılar olanaklarını ve sanatın ne olabileceğini genişleten bir dizi yeni teknik ve ortama sahip.
Ayrıca teknoloji, sanatçılara tarih boyunca özgün ifade biçimleri sağladı. Analogdan dijital yaratıma geçiş veya Empresyonizmin doğuşu gibi sanatsal hareketlerdeki büyük değişimleri örnek gösterebiliriz. Teknoloji ve bilimdeki gelişmeler sayesinde mümkün oldu. Bu gelişmeler, yaratıcı üretimin sınırlarını zorladı ve sanatçıların keşfetmesi için yeni ufuklar açtı. Teknoloji ile sanatçılar sanatsal ifadeye katkıda sağlıyor.
Sanatta teknoloji, geleneksel yaratıcılık biçimlerinin ötesine geçti. Yeni estetikler, sanal deneyimler, bilimsel kavramlar ve mantıksal akıl yürütmeler sunduğu için algıları zorlamada önemli bir rol oynadı. Böylelikle sanat ve teknolojinin birleşimi, yeni olasılıkları keşfetmeyi sağladı. İçinde yaşadığımız değişen dünyayı ve sanatçıların gelişimini ifade ettikleri yenilikçi yolları yansıtan sürükleyici deneyimler yaratmaya olanak tanıyor.
Çok az teknoloji, yapay zeka kadar geleceğimizi şekillendirme potansiyeli gösterdi. Tıptan mikrofinansa ve orduya uzanan alanlardaki uzmanlar, yapay zeka araçlarını değerlendiriyor. Bunların işlerini ve dünyalarını nasıl dönüştürebileceğini araştırıyorlar. Profesyoneller için yapay zeka, benzersiz bir dizi zorluk ve fırsat sağlıyor. Özellikle de algoritmaların büyük miktarda veriyi yeni içeriğe dönüştürmesi soruna neden oluyor.
Bu konu MIT Sanat Konseyi’nin (CAMIT) yıllık toplantısının bir parçası oldu. Bu toplantıda da yapay zeka ve sanatın birlikteliği gündeme geldi. Özellikle bu ikilinin bir arada yer aldığı çalışmalarda sahiplik kavramı karşımızda soru işareti olarak duruyor.