Site icon TechInside

Yapay zeka sahtekarlığı için kimlik doğrulaması yapılıyor

Yapay zeka sahtekarlığı

Kamera üreticileri, görüntülerin yapay zeka sahtekarlığına karşı kimlik doğrulaması için ‘doğrulama’ teknolojisini yerleştiriyor. Yapay zeka tarafından oluşturulan görüntülerin giderek gerçeklikten ayırt edilemez hale geldiği bir çağda, kamera üreticileri oyunlarını hızlandırıyor. Dijital fotoğrafların doğruluğunu kanıtlamayı amaçlayan yeni bir teknolojiyle, ‘Doğrulama’ filigran teknolojisiyle mücadele ediyorlar. Bu yenilikçi çözüm, kurcalamaya karşı dayanıklı bir dijital imzayı doğrudan görüntülere yerleştiriyor. Giderek derin sahteler ve yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerle dolu bir dünyada bir fotoğrafın orijinalliğini doğrulamayı kolaylaştırıyor.

Yapay zeka sahtekarlığı için kritik teknoloji

Bu teknolojik karşı saldırının başında kamera devleri Nikon, Sony ve Canon yer alıyor. Üç kamera devi aynı zamanda dijital imzalar için küresel bir standart üzerinde de ortaklaşa anlaşarak “Doğrula” adlı web tabanlı bir araçla uyumluluğu sağladı.

Nikon, bu kimlik doğrulama teknolojisini yakında çıkacak aynasız fotoğraf makinelerine entegre etme planlarını duyurdu. Bu arada Sony, bu yıl piyasaya sürülmesi planlanan bir ürün yazılımı güncellemesi aracılığıyla dijital imzaları profesyonel sınıf aynasız SLR’lerine dahil etmeye hazırlanıyor. Canon’un da gelecek yıl bu teknolojiyle donatılmış bir fotoğraf makinesini tanıtması bekleniyor. Doğrulama filigranı teknolojisi, dijital imzanın içindeki kritik bilgileri Kapsıyor. Fotoğrafın çekildiği tarih ve saat, konum ve fotoğrafçıyla ilgili ayrıntılar içeriyor. Bu bilgi, tahrifata karşı dayanıklı bir dijital orijinallik sertifikası oluşturur ve bu da onu, çalışmaları görüntülerinin güvenilirliğine bağlı olan foto muhabirleri ve diğer profesyoneller için paha biçilmez bir araç haline getiriyor.

Verify, haber kuruluşları, kamera üreticileri ve teknoloji şirketlerinden oluşan bir koalisyon tarafından geliştirilen ücretsiz bir web aracı olarak görev yapıyor. Doğrulama’ya dijital imzalı bir görüntü yüklendiğinde araç, görüntünün kimlik bilgilerini onaylayarak gömülü verileri görüntülüyor. Tersine, yapay zekanın bir görselin oluşturulmasına veya değiştirilmesine dahil olduğu durumlarda Verify, görseli “İçerik Kimlik Bilgisi Yok” olarak işaretleyecek. Deepfake teknolojisinin ve yapay zeka tarafından oluşturulan görsellerin yükselişi, eski ABD Başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida gibi figürlerin kötüye kullanım potansiyelini gösteren manipüle edilmiş tasvirleriyle manşetlere taşındı. Üstelik yapay zeka görüntüleri dünyada daha yaygın hale geliyor ve bu görüntülerin orijinalliğini belirlemeyi zorlaştırıyor.

Bu konu sadece siyasi figürler veya ünlülerle sınırlı değil. Haberin dokusuna ve daha geniş medya ortamına ulaşıyor. Örneğin, bu yılın başlarında, yaygın olarak kullanılan bir yapay zeka görüntü dedektörü, Hamas’ın yakın zamanda İsrail’e düzenlediği saldırıda öldürülen bir bebeğin fotoğrafını, gerçek olma ihtimaline rağmen, yanlışlıkla yapay zeka tarafından üretilmiş olarak etiketledi.

Exit mobile version