Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka projeleri başarısız mı olacak?

Yapay zeka projeleri hüsranla sonuçlanabilir! İşte çok konuşulan konu hakkındaki en önemli ve çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

Araştırma şirketi Gartner’ın yeni bir raporuna göre, büyük bir heyecan yaratan üretken yapay zeka (Gen AI) projeleri, yüksek maliyetler ve beklenen getirilerin sağlanamaması nedeniyle zorlu bir süreçten geçiyor. 2025 yılına kadar, bu projelerin en az üçte birinin kavramsal ispat aşamasından sonra rafa kaldırılacağı tahmin ediliyor.

Yapay zeka projeleri hüsranla sonuçlanabilir!

Gartner’ın önde gelen analistlerinden Rita Sallam, projelerin rafa kaldırılmasının başlıca nedenlerinden birinin yüksek ön yatırım maliyetleri olduğunu belirtiyor. Şirketler, Gen AI projelerinin değerini tartarken, üst düzey yöneticiler yatırımlarının hızlı bir şekilde geri dönüşünü görmek istiyor. Ancak, projelerin kapsamının genişlemesi, geliştirme ve dağıtım maliyetlerinin artmasına neden oluyor.

Gen AI projelerinin maliyetleri oldukça değişkenlik gösteriyor. Bir Gen AI API’si kullanmak isteyen şirketler 100.000 ila 200.000 dolar arasında bir başlangıç ​​yatırımı yaparken, kullanıcı başına yıllık ek maliyetler 550 dolara kadar çıkabiliyor. Sıfırdan özel yapay zeka modelleri oluşturmak veya “temel” AI modellerini özelleştirmek ise 5 milyon ila 20 milyon dolar arasında bir maliyet gerektiriyor ve kullanıcı başına yıllık maliyetler 8.000 ila 21.000 dolar arasında değişebiliyor. Gartner, maliyetlerin yanı sıra yetersiz risk kontrolü ve kötü veri yönetimi gibi faktörlerin de Gen AI projelerinin başarısız olmasına yol açabileceğini vurguluyor.

OpenAI Chris Lehane’i küresel politika başkanı olarak atadı

Rapor, bazı şirketlerin gelir artışı, maliyet tasarrufu ve verimlilik artışı gibi avantajlar sağlayarak üretken yapay zeka teknolojisinden faydalanmaya başladığını da ortaya koyuyor. Bununla birlikte Gartner, bu faydaların ölçülmesinin zor olabileceği konusunda uyarıyor.

Üretken yapay zeka projelerinin başarısı, anında geri dönüş beklentisi yerine gelecekteki dolaylı finansal getirileri tolere edebilmeyi gerektiriyor. Bu durum, birçok CFO’nun bugünün yatırımlarıyla gelecekteki dolaylı değeri arasında bir denge kurmakta zorlanması ve yatırımların stratejik sonuçlardan ziyade taktiksel hedeflere yönlendirilmesi sonucunu doğurabiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir