İnsan psikolojisi, ön yargı geliştirmeye son derece müsait bir altyapı sunuyor. İnsanların deneyimleri ve yaşadıklarıyla, çevresinden, ailesinden, toplumdan duydukları birleştiğinde, ön yargı mekanizması harekete geçiyor.
Robotlar ve yapay zeka
Peki robotlar da bunu yapabilir mi? Yani bir yapay zeka, sadece dilimiz, dinimiz, ırkımız gibi özellikleri dikkate alarak birim hakkımızda ön yargılı hükümler verebilir mi? Ya da, farklı eylemler, farklı olaylar karşısında ön yargı geliştirerek, büyük hatalara neden olabilecek kararlar alabilir mi?
MIT’teki bilim insanları bunun çok mümkün olduğunu ve yapay zeka çalışmalarının önündeki en büyük problemin, yön yargı sorununu çözebilmek olduğunu söylüyorlar zira yapay zeka kendi kararlarını alırken geçmiş deneyimlerine ve kayıtlarına bakarak hareket etmeyi tercih ediyor. Bu da, istatistik oluşturan bir olay hakkında yapay zekanın istatistikleri dikkate alarak karar vermesine yol açıyor. Ancak genellemelerin dışında kalan olaylar ve insanlar bu durumda, ön yargıyla karşılaşmış olacak.
Bilim insanları şimdi yapay zeka çalışmalarında, ön yargıyı yenebilecek yöntemler arıyor ve gelecekte insanların günlük hayatını yönetecek, kararlar verecek, insanlara hizmet edecek yapay zekaların, ön yargılı davranmaması için neler yapılabileceğini araştırıyorlar.