Yapay zeka teknolojilerindeki gelişmeler, ürkütücü şekilde günlük hayatın önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Pek çok iş kolunda sayısız insan, önümüzdeki 20 sene içinde işlerini yapay zekaya kaptırmaya hazırlanırken, doktorlar da işlerinin bir bölümünü yapay zekaya terk etmeye başlıyor. Tıp alanındaki yapay zeka uygulamaları şimdiden hastalık teşhisi konusunda çok isabetli ve hızlı sonuca ulaşabiliyor. Öyle ki, İngiliz hükumeti göz hastalıkları gibi bazı zaman alan teşhis süreçlerini yapay zekaya teslim etmek üzere IBM’in yapay zeka servisi Watson ile ortaklık yaptığı biliniyor.
Şimdi ise, yapay zekanın insan hayatını kurtarabilecek yeni bir uygulaması ortaya çıktı. Adelaide Üniversitesi’nde geliştirilen yeni yapay zeka, hastaların değerlerini ve organlarının durumunu kontrol ederek, 5 sene içinde ölümle sonuçlanabilecek bir hastalığın veya yıpranmanın var olup olmadığına dair teşhis koyabiliyor.
Yapay zekanın teşhislerinde %69 oranında doğruluk payı olduğu da tespit edilmiş durumda. Elbette yapay zeka uygulaması zamanla kendini eğiterek daha isabetli teşhisler yapmaya başlayacak. Bu da henüz fark edilmemiş ama 5-10 yıl içinde ölümle sonuçlanabilecek sağlık sorunlarının erken teşhisini mümkün kılacak. Benzer yapay zeka uygulamalarının yaygınlaşmasıyla insan ömrünün uzaması da mümkün olacak.