Site icon TechInside

Yapay zeka nükleer enerjiyi gerekli hale getiriyor!

Gök gürültüsü gibi yoğun hesaplama gerektiren yapay zeka iş yüklerini öngören hiper ölçekleyiciler ve ağır veri merkezi operatörleri, ‘daha önce hiç görmediğimiz bir küresel güç silahlanma yarışı’ içinde nükleer yakıtlı çözümler için enerji sağlayıcılarına yöneliyor.

AWS, Microsoft ve Google, üretken yapay zekanın giderek artan taleplerini karşılamak üzere daha iyi donanımlı mega veri merkezleri inşa etmek ve işletmek için nükleer enerjiye yöneliyor. AWS, bu yılın başlarında Talen Energy’nin Pensilvanya’daki Susquehanna nükleer santralinde bulunan 960 megavatlık nükleer enerjili veri merkezi Cumulus Data Assets’ı satın almak için 650 milyon dolar ödedi. Nükleer Düzenleme Ajansı’nın onayı beklenirken, ek veri merkezleri de planlanıyor. 

Yapay zeka nükleer enerjiye geçişi zorluyor

Microsoft, Google ve çelik üreticisi Nucor, temiz enerji hakkında bilgi talebi (RFI) yayınladı. Baltimore merkezli enerji şirketi Constellation, ülkenin en büyük nükleer enerji tedarikçilerinden biri olan Constellation’ın sözcüsü: “RFI’ye, gelişmiş nükleerin mevcut nükleer tesislere uygunluğu konusundaki görüşlerimiz ile yanıt verdik” dedi.

Constellation CEO’su Joe Dominquez, Mayıs ayında düzenlenen bir şirket konferans görüşmesinde: “Veri ekonomisi ve Constellation’ın nükleer enerjisi, fıstık ezmesi ve jöle gibi bir arada gidiyor.” dedi. Geçtiğimiz yıl Constellation, Microsoft’a, Boydton, Va.’daki veri merkezi için Constellation’dan yaptığı mevcut güneş ve rüzgar alımlarına ek olarak nükleer kaynaklardan gücünün yüzde 35’ine kadarını alma hakkı veren bir anlaşma imzaladı. Microsoft ayrıca, Kanada’daki operasyonları için Ontario Power Generation ile bir nükleer karbon kredisi anlaşması imzaladı.

AWS, Cumulus veri merkezini satın almasının yanı sıra Susquehanna tesisinden 10 yıllık bir Güç Satın Alma Anlaşması (PPA) kapsamında nükleer enerjiye de erişebilecek. Görüşülen anlaşmaların çoğu, hiperskalarların enerjiye erişmesi veya mevcut nükleer santrallere eklenecek daha küçük karbon ayak izlerine sahip küçük modül nükleer reaktörleri (SMR’ler) kullanması için mevcut nükleer güç sağlayıcılarıyla yapılıyor. Nucor, Oklo, Rolls-Royce SMR, Westinghouse Electric, Moltex Energy, Terrestrial Energy, General Electric, Hitachi Nuclear Energy ve X-energy, AI veri merkezlerinin artan ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilmekte olan SMR’lere sahip şirketler arasında yer alıyor.

Başkanlığını OpenAI kurucusu Sam Altman’ın yaptığı Oklo, Aurora adını verdiği hızlı fisyon nükleer reaktörünü inşa etti ve 2027 yılına kadar enerjisini ve SMR’lerini ABD Hava Kuvvetleri’ne ve veri merkezlerine satmayı planlıyor. 

Exit mobile version