Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka MRI taramalarında devrim yaratıyor!

Bir teknoloji girişim firması, yapay zeka destekli MRI yumurta tarama teknolojisi ile 32 milyon dolar fon kazandı. Sırada insanlar var
- Advertisement -

Tavukçuluk ve yumurta sektöründe civcivler henüz yumurtadan çıkmadan cinsiyetlerini belirleyebilmek oldukça önemli bir konu. Zira yumurtlamadıkları için ihtiyaç fazlası olarak görülen erkek civcivler itlaf ediliyor. Almanya, Fransa ve İtalya geçen yıl bu konuda bir yasal düzenlemeye giderek itlafı engelleyen kararlara imza attılar. Bunun nedeni sadece yaratılan israf değil, aynı zamanda hayvan refahı ve etik kaygılardı. Almanya merkezli bir teknoloji girişim firması, yapay zeka destekli MRI teknolojisiyle yumurtadan cinsiyet tespiti sürecini hızlandırarak büyük bir başarı yakaladı ve toplam 32 milyon dolarlık fon kazandı.

Aslında kuluçkanın 13. gününde tüy rengine göre civcivlerin cinsiyetini doğru bir şekilde tespit eden hiperspektral görüntüleme, şu anda kullanılan bir teknoloji. Sistem yumurtaların tazelik, kırık yumurta sarısı ve kabuktaki çatlaklar gibi farklı yönlerini inceleyerek yaklaşık %97 doğruluk oranında cinsiyet tespiti yapabiliyor. Ama sorun şu ki bu sistemler genelde çok yavaş çalışıyor ve endüstriyel kullanımda üretime yetişemiyor.  kadar tespit edebilmektedir.

Bu nedenle, MRI teknolojisi üzerine bir doktora araştırmasından doğan Münih merkezli girişim Orbem, sorunu çözmek ve süreci hızlandırmak için yola çıktı ve önemli bir aşama kaydetti. Projede endüstriyel bir MRI tarayıcısı, kuluçkahanelerin bir yumurtanın cinsiyetini temassız ve invazif olmayan bir şekilde belirlemesini sağlayan yapay zeka tabanlı bir platformla birleştirildi. Orbem, bir yumurtayı mevcut süreçlerden çok daha hızlı bir şekilde bir saniyede tarayabildiğini iddia ediyor. 2019’da faaliyete geçen şirket, şimdiye dek 32 milyon dolar tutarında A Serisi fon sağladı. Fon verenler arasında yeni yatırımcı La Famiglia ile mevcut yatırımcılar The Venture Collective ve Possible Ventures da yer alıyor.

Orbem’in kurucu ortağı ve CEO’su Dr. Pedro Gomez aslında şirketin hedefinin MRI ve yapay zeka teknolojilerinin entegrasyonu olduğunu ama başlangıçta kümes hayvanı üreticilerine odaklandıklarını söylüyor. Gomes yaptığı açıklamada “Kümes hayvanlarının tonlarca sorunu var. Şu anda milyarlarca yumurtayı sadece içinde ne olduğunu bilmedikleri için israf ediyorlar, döllenmemiş yumurtaları ziyan ediyorlar ya da bir günlük erkek yavruları öldürüyorlar ki bu aslında etik değil ve sürdürülemez. Günümüzde artık bunu durduran yasal düzenlemeler de var. Teknoloji açısından bu alanda çalışmaya başlamamızın bir diğer neden ise, kümes hayvanları gibi geleneksel bir sektörde bile çalışabilecek kadar hızlı, erişilebilir ve basit sistemleri kurabileceğimizi göstermekti.”

Ancak Orbem burada durmayı planlamıyor. Gomez örneğin “fındıkları görüntüleyerek parazitleri tespit edebilir veya kabuğun içindeki fındıkları derecelendirerek müşterilerimizin dinamik fiyatlandırma yapmasına olanak sağlayabiliriz” diyor ve ekliyor “Orbem’in geliştirdiği sistem bitki türleri ve hatta insan vücudu gibi diğer biyolojik örnekleri de tarayabilir.”

Yapay zeka destekli MRI teknolojisinin önümüzdeki yıllarda da izlenmesi gereken bir trend olacağı açık. GlobalData’ya göre, son üç yılda tıbbi cihazlar sektöründe 710.000’den fazla “MRI için AI” patenti dosyalanmış ve verilmiş durumda. Allied Market Research’e göre ise tıbbi görüntüleme pazarında yapay zeka, 2032 yılına kadar küresel olarak 29,8 milyar dolar değerlemeye sahip olacak

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir