Yakın zamanda kendi yayınladığı bir roman için telif hakkı tescili yaptıran 60 yaşındaki emekli ABD Ordusu gazisi Elisa Shupe tartışmalara neden oldu. Kitabı yazarken OpenAI’nin ChatGPT’sini yoğun bir şekilde kullanmıştı. Başvurusu, ABD Telif Hakkı Bürosu’nu, genellikle telif hakkı sahiplerinin makine tarafından oluşturulan öğeleri hariç tutmasını gerektiren yapay zeka ile yapılan çalışmalara ilişkin politikasını bozmaya zorlama girişimiydi.
Yapay zeka metin ile ortaya çıkan telif hakkı
Yapay zeka metin ile ortaya çıkan roman, Shupe’un daha kapsayıcı cinsiyet tanınmasına yönelik savunuculuğu da dahil olmak üzere olaylarla dolu hayatından yararlanıyor. Kaydı , özellikle daha fazla insanın yapay zeka araçlarını yaratıcı çalışmalara dahil etmesiyle, USCO’nun yapay zekayla nasıl boğuştuğuna dair bir fikir veriyor. Yapay zeka tarafından oluşturulan metnin düzenlenmesi için telif hakkı alan ilk yaratıcı çalışmalar arasında yer alıyor.
Nixon Peabody’nin ortaklarından fikri mülkiyet avukatı Erica Van Loon, “Telif Hakkı Bürosu’nun çizgiyi nerede çekeceği konusunda çabaladığını görüyoruz” diyor. Shupe’un davası bu mücadelenin bazı nüanslarını vurguluyor; çünkü kaydının onaylanması önemli bir uyarıyı da beraberinde getiriyor. USCO’nun, Shupe’a kitabının telif hakkı tescilini sağlayan bildirimi, yazılı eserlerde geleneksel olduğu gibi onu tüm metnin yazarı olarak tanımıyor. Bunun yerine, “yapay zeka tarafından oluşturulan metnin seçimi, koordinasyonu ve düzenlenmesi”nin yazarı olarak kabul ediliyor. Bu, hiç kimsenin kitabı izinsiz kopyalayamayacağı, ancak asıl cümlelerin ve paragrafların telif hakkına tabi olmadığı ve teorik olarak yeniden düzenlenip farklı bir kitap olarak yeniden yayınlanabileceği anlamına geliyor.
Ajans, telif hakkı kaydını Shupe’un eserini kaydetmeye çalıştığı tarih olan 10 Ekim’e tarihledi. Bu hikaye hakkında yorum yapmayı reddetti. Ajans sözcüsü Nora Scheland: “Telif Hakkı Bürosu, belirli telif hakkı kayıtları veya bekleyen kayıt başvuruları hakkında yorum yapmıyor” diyor. Başkan Biden’ın geçtiğimiz sonbaharda yapay zekaya ilişkin idari emri, ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’nden Telif Hakkı Bürosu’na danışarak Beyaz Saray’a telif hakkı ve yapay zeka konusunda, “yapay zeka kullanılarak üretilen eserlerin koruma kapsamı” da dahil olmak üzere tavsiyelerde bulunmasını istedi.
Her ne kadar Shupe’un sınırlı telif hakkı kaydı dikkate değer olsa da, başlangıçta USCO’dan yapay zeka tarafından üretilen materyal için telif hakkının tanınmasına yönelik daha önemli bir yol açmasını istedi. Orijinal telif hakkı başvurusunda, “Birçok engelim için ADA muafiyeti kapsamında yapay zeka destekli ve yapay zeka tarafından oluşturulan materyalin telif hakkını almaya çalışıyorum” diye yazdı.
Shupe, kitabını yalnızca üretken yapay zeka araçlarının yardımıyla tamamlayabileceğine hararetle inanıyor. Bakanlık tarafından yüzde 100 engelli olarak değerlendirildiğini ve bipolar bozukluk, sınırda kişilik bozukluğu ve beyin sapı malformasyonu gibi durumlara bağlı bilişsel bozukluk nedeniyle yazmakta zorlandığını söylüyor.