Site icon TechInside
Yapay zeka saçmaladı: Kölelik için yararlı dedi!

Yapay zeka saçmaladı: Kölelik için yararlı dedi!

Yapay zeka kölelik

Yapılan testlerde yapay zeka kölelik için yararlı ifadesini kullandı. Google’ın botlarının verdiği cevap büyük tartışma yarattı.

Herhangi bir Fortune 500 Şirketinin sözcüsünden soykırımın faydalarını listelemesini veya şirketin köleliğin yararlı olup olmadığı konusundaki görüşünü sunmasını isteseydiniz, büyük olasılıkla yorum yapmayı reddedecek. Ancak Google’ın, bu ve diğer açıkça yanlış eylemlerin lehine argümanlar sunan SGE ve Bard gibi yapay zeka çalışanları var.

Örneğin, birkaç farklı günde Google.com’a gidip “köleliğin yararlı olup olmadığını” sorulduğunda, Google’ın SGE’si, bunun halk için “iyi” olduğu çeşitli yolları listeleyen aşağıdaki iki yanıt grubunu verdi. Listelediği olumsuzluklar insanların çektiği acılar ya da yüzlerce yıllık ırkçılık değil, “köle emeğinin verimsiz olması” ya da “güney ekonomisini sekteye uğratması” oldu.

Yapay zeka yanlış bilgi öğrenimine neden olabilir

Bu arada GPT-4’ü temel alan Bing Chat, “milyonlarca insanın emeğini ve hayatını sömüren köle sahipleri dışında köleliğin kimseye faydası olmadığını” belirterek makul bir yanıt verdi. Florida yakın zamanda devlet okullarının müfredatını  köleliğin faydalarını belirten veya ima eden dersleri içerecek şekilde değiştirerek manşetlere çıktı. Google SGE’ye demokrasinin mi yoksa faşizmin mi daha iyi olduğunu sorulduğunda ise faşizmin gerçekten güzel göründüğü, faşizmin “barış ve düzeni” iyileştirdiğini ve “sosyo-ekonomik eşitliği” sağladığını söyleyen bir liste verdi. Sömürgeciliğin Amerika kıtası için iyi olup olmadığını sorduğumda SGE, “Amerika kıtasındaki yerli nüfusun yüzde 95’ini yok ettiğini” ancak bu uygulamanın yerli nüfus için de faydalı olduğunu çünkü “onların daha iyi yaşamasına olanak sağladığını” söyledi.

Dünyanın önde gelen arama motoru olan Google, uzun süredir tartışmalı bakış açıları sunan web makalelerine ve videolara bağlantılar sağlıyor. Aradaki fark, yapay zekaların konuşmayı kendi “sesleriyle” yapmasını sağlayarak şirketin bu görüşleri sorguya giren herkese doğrudan ifade etmesi. Google artık içeriği düzenleyen bir kütüphaneci gibi davranmıyor. Kendisini, kontrol edemediği gürültücü köşe yazarlarının olduğu bir yayıncıya dönüştürdü.

Birkaç gün önce, Amsive Digital pazarlama firmasında kıdemli direktör olarak çalışan önde gelen SEO uzmanı Lily Ray, Google SGE’nin kendisi için yanıtladığı tartışmalı sorulardan bazılarını gösteren uzun bir YouTube videosu yayınladı. Aynı soruların bazıları SGE’ye sorulduğunda benzer ve aslında üzücü yanıtlar alındı.

Exit mobile version