Yapay zeka iş gücü piyasasında yeni bir dönem başlatacak. Goldman Sachs’ın son raporu, 300 milyon işin yapay zekaya geçeceğini gösteriyor.
Goldman Sachs‘ın küresel ekonomi araştırma raporu, yapay zekanın tüm işgücü piyasasının yüzde 25’ini otomatikleştirebileceğini gösteriyor. Rapor, idari işlerdeki görevlerin yüzde 46’sının, yasal işlerin yüzde 44’ünün ve mimarlık ve mühendislik mesleklerinin yüzde 37’sinin otomatikleştirebileceğini söylüyor. Yapay zeka, inşaat (yüzde 6), kurulum ve onarım (yüzde 4) ve bakım (yüzde 1) gibi emek yoğun işlerde en az tehdidi oluşturuyor.
Çalışma ayrıca, küresel iş gücünün yüzde 18’inin yapay zeka ile otomatikleştirilebileceği sonucuna varıyor. ABD, İngiltere, Japonya ve Hong Kong gibi ülkelerde, ülke işgücünün yüzde 28’den fazlası yapay zeka ile otomatikleştirilebilir. Yapay zeka iş gücü piyasasını otomatikleştirirken yeni iş kollarının da ortaya çıkmasını sağlayacak.
300 milyon işi yapay zeka yapabilir
Ancak çalışma, çalışanlar ve yapay zeka arasında dengeli ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki potansiyeli olduğunu gösteriyor. Çalışma, kısmen otomasyona maruz kalan mesleklerin boş zamanlarını iş yerinde verimliliklerini artırmak için kullanacağını söylüyor.
Ancak işinizin yapay zeka tarafından gasp edilmesinden endişe ediyorsanız, Goldman Sachs, yerinden edilmiş işçilerin yapay zekanın yaygın şekilde benimsenmesinin doğrudan bir sonucu olarak ortaya çıkan işlerde yeniden istihdam edileceğini tahmin ediyor. Yerinden edilen işçiler, yerinden edilmeyen işçilerin daha üretken hale gelmesi nedeniyle daha yüksek düzeyde işgücü talebi görebilir.
Yapay zekanın 300 milyon işi yerinden etme potansiyeli, hem işçiler hem de teknoloji patronları için birincil endişe kaynağı. Steve Wozniak, Rachel Bronson ve Elon Musk gibi sektördeki önemli isimler, yapay zeka deneylerini durdurmak için açık bir mektup imzaladı. Mektup, yapay zeka gelişiminin insanlar için çok hızlı ilerlediği ve bildiğimiz toplumumuzu devirebileceği korkusundan çıkıyor.