Teknoloji ilerledikçe, bilgisayar korsanlarının ve siber saldırganların oluşturduğu tehditler de artıyor. Kimlik avı, dolandırıcılık ve veri hırsızlığı gibi siber suçlar artıyor ve kuruluşları riske atıyor. Bu tehditlerle mücadele etmek için kuruluşlar, kötü amaçlı faaliyetleri hızla tespit etmeye çalışıyor. Ayrıca karşı koyan son teknolojiyle donatılmış nitelikli siber güvenlik ekiplerle çalışıyor. Özellikle yapay zeka ile güvenlik çözümleri bu alanda ön plana çıkıyor.
Yapay zeka ile güvenlik
Yapay zekanın potansiyelinin tanınması, işletmelerin yüzde 76’sının BT bütçelerinde AI ve makine öğrenimine öncelik vermesine yol açtı. Bu, yapay zeka ile güvenlik tehditlerini etkili bir şekilde belirlemek ilk aşamada kritik. Bunlarla mücadele etmek için analiz gerektiren muazzam veri hacmi gerekiyor. Bağlantılı cihazların 2025 yılına kadar 79 zettabayt gibi şaşırtıcı bir veri üretmesi tahmin ediliyor. İnsan eliyle yapılan analiz pratik olmaktan çıkıyor. Yapay zeka siber suçla mücadelede kritik bir araç haline geliyor.
Verified Market Research’e göre, siber güvenlikte AI için pazar büyüklüğü 2024’te 24,8 milyar dolara ulaşacak. 2032’ye kadar etkileyici bir şekilde 102 milyar dolara ulaşması ulaşacak. Bu rakamlar, bilgisayar korsanlarının yeni teknolojilerden de yararlandığını düşündüğümüzde pek de şaşırtıcı değil. Yapay zeka ile güvenlik çözümleri tam bu noktada devreye girerek katma değer sağlıyor.
Siber saldırıların artan sıklığı, siber güvenlikte AI’nın potansiyel kullanımına yönelik uluslararası ilgiyi artırdı. The Economist Intelligence Unit tarafından yapılan bir anket, küresel yöneticilerin ve güvenlik uzmanlarının %48,9’unun AI ve makine öğrenimini modern güvenlik tehditleriyle mücadelede güçlü araçlar olarak gördüğünü ortaya koydu. Dahası, Pillsbury’nin raporu, küresel kuruluşların yüzde 44’ünün güvenlik ihlallerini tespit etmek için halihazırda AI’dan yararlandığını vurguladı.
Siber güvenlikte AI, varsayılan olarak güvenli uygulamalar kurarak kullanıcılar için güvenlik açıklarını ortadan kaldırır. Yapay zeka ile güvenlik önlemleri, olumsuz varsayılanları ortadan kaldırarak AI, sorunları tespit etmede, soruşturmaları hızlandırmada ve yanıt mekanizmalarını otomatikleştirmede kesinlik sağlar. Davranışsal biyometri yoluyla kullanıcı doğrulaması gibi AI odaklı çözümler, güvenli uygulama geliştirmeyi teşvik ediyor. Ayrıca güvenli bir veri ekosistemini destekleyerek sağlam bir altyapıya katkı sağlıyor.