Yapay zeka (AI) bir süredir ortalıkta dolaşıyor. Ancak geçen Kasım ayında ChatGPT’nin lansmanı, yapay zekayla geleceğin iş dünyası hakkında büyük tartışma başlattı. Eşit ölçüde heyecan ve şüphe uyandırdı. Sadece iki ayda 100 milyon kullanıcıya ulaşarak şimdiye kadarki en hızlı büyüyen internet hizmetlerinden biri haline geldi. Ancak ChatGPT’nin insan benzeri metinler üretme, soruları yanıtlama ve daha fazlasını yapabilme yeteneği, insanların şu soruyu sormasına neden oldu: İşlerimizi değiştirebilir mi?
Yapay zeka ile geleceğin iş dünyası
Tarih boyunca insanlar yeni teknolojilere karşı şüpheci olmuştur, eski yöntemler genellikle en iyisi olarak kabul edilmiştir. Telefonun insanları tembel ve asosyal yapacağı, televizyonun radyoyu olumsuz etkileyeceği (benzer eleştirilere maruz kalmıştı), okuma ve sohbetin yerini alacağı ve aile hayatını mahvedeceği yönünde endişeler vardı. Araba, asansör, buzdolabı – bugün hafife aldığımız birçok şey ilk başta reddedildi.
Bilinmeyene karşı temkinli olmak doğaldır. Ancak işletmeler yapay zekaya olan güvensizliklerinin onları potansiyelini keşfetmekten alıkoymasına izin vermemelidir. Yapay zeka ile geleceğin iş dünyası için deneyler yapmak, liderlerin teknolojinin yeteneklerini ve sınırlamalarını değerlendirirken korkularıyla yüzleşmelerinin en iyi yolu.
Yapay zekanın işletmelere sağladığı en belirgin faydalardan biri de tekrarlayan, zaman alıcı süreçlerin otomasyonudur. İşletmeler tarafından gerçekleştirilen görevlerin çoğu insanların zamanını tüketir. Aynı temel çalışan sorularını yanıtlamak zorunda kalan tipik bir İK departmanını ele alalım. Yapay zeka ile geleceğin iş dünyası için dijital bir asistanla, iş açısından kritik görevlere odaklanabiliyoruz. Ayrıca çalışanlar ihtiyaç duydukları bilgileri hızla bulabiliyor. Bununla birlikte üretkenliği artırabiliyor. Aynısı satış ve müşteri hizmetleri için de geçerlidir. Bir temsilciyle konuşmayı beklemek yerine, AI müşterilerin ihtiyaç duydukları bilgilere ihtiyaç duydukları anda erişmelerini sağlar.
Yapay zeka, insan unsurunu otomatikleştirerek idari süreyi azaltabiliyor. Ayrıca iş operasyonlarının birçok başka yönünü optimize edebiliyor. Bazı işletmeler yeni işe alımları başlatmak için halihazırda yapay zekayı kullanıyor. Yapay zeka, gerekli evrakların, şirket politikalarının ve oturum açma bilgilerinin teslimini ve alınmasını otomatikleştirerek gecikmeleri ortadan kaldırıyor. Bir çalışanın görev süresi için tonu belirlemeye yardımcı olan olumlu bir deneyim yaratır. Dijital asistanlar ayrıca yeni çalışanları oryantasyonları boyunca yönlendirebiliyor. Proaktif olarak bir sonraki adımları önerebiliyor. Ayrıca yapay zeka ile geleceğin iş dünyasında yeni rollerinde hızla ilerlemelerini sağlamak için öğrenme materyalleri ve arka plan okumaları önerebiliyor.