Site icon TechInside

Yapay zeka genom çalışmalarında öncü olacak

Yapay zeka genom

Yapay zekanın (YZ) ortaya çıkışı, birçok ülkenin mücadele ettiği yaşlanan nüfusun giderek artan sağlık hizmeti sorununu çözmeye yardımcı olabilir; ancak her zamanki zorluklar devam etmektedir.

Yapay zeka genom çalışmalarında neler sağlıyor?

Singapur Sağlık Bakanı Ong Ye Kung’a göre, sağlık alanındaki zorluklarla mücadelede benzersiz bir dönem yaratmak için üç önemli eğilim bir araya geliyor: Yapay zeka, genom bilimi ve önleyici sağlık hizmetlerine odaklanmanın değişmesi. Genomik veya hassas tıp, sağlık hizmetlerini bir kişinin benzersiz genlerine ve çevresine göre uyarlayarak daha doğru tedavi veya önleyici tedbirlere olanak tanıyor. Aynı zamanda, jeneratif AI (gen AI), hastalıkların teşhisini ve tedavisini geliştirmek için fırsatlar sunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya çapında her altı kişiden biri 2030 yılına kadar 60 yaş ve üzeri olacak. Bu, küresel nüfusun 1.4 milyarını oluşturuyor. 2050 yılına kadar bu sayı iki katına çıkarak 2,1 milyara ulaşacak ve 80 yaş ve üzeri insanların sayısının 426 milyona ulaşması öngörülüyor. 2050 yılına gelindiğinde 60 yaş ve üzeri nüfusun üçte ikisi de düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayacak.

Ong, yaşlanmanın sağlık hizmetlerindeki birçok gelişmeyi yönlendirdiğini, çünkü daha yüksek hastalık yükü ve rahatsızlıklarla ilişkili olduğunu ve sadece hastalar için değil, aynı zamanda hükümetler ve uluslar için de sağlık hizmetleri maliyetlerinin artmasına katkıda bulunduğunu belirtti. Singapur gibi ülkeler yaşlanan nüfuslarıyla başa çıkabilmek için çalışıyor. Yaşlanma kaçınılmaz olduğundan, Ong ülkenin önleyici tedbirlere ve teknolojiden yararlanmaya odaklanması gerektiğini düşünüyor.

Singapur Sağlık Bakanı Ong Ye Kung: “Örneğin, yapay zeka ile birleştirilen veriler, belirli bireylerin hangi hastalıklara yatkın olduğu konusunda değerli içgörüler sağlayabilir ve gerekli koruyucu bakımı sağlayabilir” dedi. Verilerin kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerden (PII) arındırılması ve anonimleştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Ong’a göre,  yapay zekanın sağlık hizmetlerinde kullanılmasına yönelik  kamuoyu güveni, bu endişeleri yönetecek kontrollerin bulunmasına bağlı olacak.

Konferanstaki tartışmalarda Deepfake’ler de yapay zeka riski olarak gündeme geldi. Singapur Başbakanlık Ofisi’ndeki Kıdemli Devlet Bakanı Desmond Tan, siber suçluların saldırılarında giderek daha fazla gelişmiş yapay zeka araçlarına yönelmesiyle Deepfake’lerin göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

Exit mobile version