Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka gelişimi yavaşlıyor: Nedenleri ve gelecek öngörüleri

Yapay zeka gelişimi konusunda artık bir yavaşlama sürecine geçtik. Peki bu yavaşlamanın nedenleri ve gerekçeleri neler?
- Advertisement -

Yapay zeka, özellikle finansman tarafında, ekonomileri ve toplumları yeniden şekillendiren bir güç. Ancak YZ’nin küresel gelir dağılımı üzerindeki etkisi oldukça belirsizliğini koruyor.

Yapay zekanın makro düzeyde üretkenliği artıracağı umuluyor. Ayrıca ülkeler içindeki gelir eşitsizliklerini artırma potansiyeli var. Yüksek becerili işçilere fayda sağlayacak. Bununla birlikte tekrarlayan görevlerde düşük becerili işleri yerinden edebilecek. Serveti teknolojiyi kontrol edenler arasında yoğunlaştırabiliyor. Ancak daha büyük endişe, yapay zeka gelişimi ve yapay zekanın uluslar arasında artırabileceği eşitsizlik.

Yapay zeka gelişimi

Telafi büyümesi 1980’lerin sonlarından bu yana artıyor. Yapay zeka gelişimi, 2000’den bu yana uluslar arasında mutlak bir yakınlaşmaya yol açtı. Ancak bu eğilim, demokratik yönetişimin son zamanlardaki aşınması ve iklim değişikliğinin etkisi tarafından tehdit ediliyor.

aha zengin ülkeler yapay zekanın faydalarından yararlanma konusunda daha donanımlı. Üstün dijital altyapı, bol miktarda yapay zeka geliştirme kaynağı sağlıyor. Bu yapay zeka gelişimi, ileri veri sistemleri sayesinde yüksek gelirli ülkeler için fırsat. Daha zengin gelişmekte olan ülkelerle birlikte yapay zekadan ekonomik değer elde etmede bir avantaja sahip.

Daha fakir ülkeler yapay zekanın yarattığı aksaklıklarla başa çıkmaya daha az hazırlıklı oluyor. Yapay zekanın faydaları eşitsiz bir şekilde dağıtıldığı gibi, neden olduğu kesintiler de eşitsiz bir şekilde dağıtılabiliyor. Yüksek gelirli ülkeler daha fazla işgücü piyasası yerinden edilmesi yaşayabilirken bu değişimleri yönetmek için çok daha iyi bir konumdadırlar. Almanya’daki gibi daha iyi gelişmiş sosyal güvenlik ağları ve aktif işgücü piyasası politikaları darbeyi yumuşatabilir, yerinden edilen işçileri yeniden eğitebilir ve yeni iş yaratımını teşvik edebiliyor.

Yapay zeka, geleneksel geliştirme modelleri üzerindeki baskıyı artırıyor. Yapay zeka gelişimi, onlarca yıldır birçok gelişmekte olan ekonomide büyümeyi yönlendiren kalkınma modellerine meydan okuyor. Tarihsel olarak, ihracata yönelik üretim çok sayıda işçiyi emdi ve üretim süreçleri daha karmaşık hale geldikçe üretkenlik kazanımlarını yönlendirdi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir