Site icon TechInside

Yapay zekâ ekosistemi Türkiye Yapay Zekâ Zirvesi’nde buluştu

Tüm dünyada üretken yapay zeka uygulamaları ve bu yeni teknolojinin kullanım alanları ilgi çekmeye devam ediyor. Hem bireysel kullanıcılar hem de iş dünyası hızla kendisini bu yeni alana adapte etmeye çalışırken, bu yeni teknolojiyi tanıtan ve yapay zeka ekosisteminde yer alan paydaşları bir araya getiren etkinlikler de hızla ön plana çıkıyor. Örneğin 1 – 2 Kasım tarihlerinde İngiltere yönetimi yapay zeka güvenlik zirvesi düzenlemeye hazırlanıyor. Benzer zirve ve etkinlikler ülkemizde de ilgi çekmeye başlamış durumda.

Bu bağlamda, Türkiye’deki yapay zekâ farkındalığını artırmak ve ekosistemi geliştirmek amacıyla 2017 yılında kurulan Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI)’nin düzenlediği Türkiye Yapay Zekâ Zirvesi’nin bu yıl altıncısı gerçekleşti. Zirvenin fiziksel olarak yapılan ilk günü binin üzerinde profesyonelin katılımıyla gerçekleşti. Zirve çerçevesinde bankacılık ve finans, üretim, sağlık, enerji, sivil savunma, e-ticaret, perakende, otomotiv gibi pek çok farklı sektörün öncü şirketlerindeki yeni yapay zekâ uygulamaları ve ekosistemdeki en güncel yenilikler katılımcılarla paylaşıldı.

Etiya, Ford Otosan, Hewlett Packard Enterprise, NVIDIA, Meta, Sambanova, Exodus, Turkcell ve Turkcell Global Bilgi, Artivise, Cypien.ai, Google Cloud, Deloitte, Intel, Robusta, Ron Digital, Wiro’nun desteğiyle hayata geçirilen zirvede AI uygulamaları ve bu uygulamaların iş dünyasında kullanım alanları işlendi. Zirvede robotik, dijital dönüşüm, otonom araçlar, siber güvenlik, global AI ekosistemleri, ekosistemin ihtiyaçları ve çözümleri, fırsatlar ve riskler önemli deneyim aktarımlarıyla ve başarılı AI startuplarının sunumlarıyla incelendi.

Zirve, TRAI Kurucusu Halil Aksu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında günümüzde artık her alanda yapay zekâ olduğunu belirten Aksu şunları söyledi: “Yapay zekâ medeniyetimizin işletim sistemi haline gelmiştir. Pek yakında yapay zekâ en ince kılcal damarlarımıza kadar ilerlemiş olacak ve onsuz bir hayat mümkün olmayacak. Elektrik, içten yanmalı motor, buhar makinesi, internet ve cep telefonu gibi bu yeni teknoloji de hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelecek. Bu yeni teknolojiyi hangi alanlarda kullanacaksınız? Bu teknoloji için gerekli veri ve altyapınız var mı? En önemlisi de yapay zekâ yetenekleriniz var mı? Bu yetenekler için dünya çapında bir rekabet söz konusu. Tüm bu soruların cevapları için TRAI 2017’den beri yanınızda ve TRAI Akademi, TRAI Consulting ve TRAI Labs ile şirketlere destek olmaya devam edeceğiz”

TRAI’den üretken yapay zekâ raporu

Zirvede, ayrıca TRAI Üretken Yapay Zekâ Raporu’nun yayınlandığı bilgisi verildi. 35 sayfalık rapor, şirketlerin bu yeni teknolojiyi tanımasını, yenilikleri, güncel gelişmeleri, araştırma sonuçlarını, sunduğu fırsatları takip ederek stratejik öneme sahip kararlar almasını sağlamayı hedefliyor.

Zirvenin ikinci ve üçüncü günleri çevrimiçi olarak devam etti. İkinci gün küresel yapay zekâ ekosisteminden konuşmacılarla en yeni teknolojiler, farklı sektörlerden inovatif projeler ve önemli deneyim aktarımları canlı olarak çevrimiçi etkinliklerle sağlandı. Zirvenin final günündeyse TRAI Akademi, Microsoft, Ford Otosan, Google ve Amazon Web Services’ten yapay zekâ eğitimleri verildi.

Exit mobile version