Site icon TechInside
Yapay zeka destekli uydu gerçek zamanlı tanımlama yapıyor!

Yapay zeka destekli uydu gerçek zamanlı tanımlama yapıyor!

Yapay zeka destekli uydu

İlk defa, yapay zeka destekli uydu gerçek zamanlı karasal nesne tanımlaması sağlıyor. Bu görüntüleme başarısı, Dublin merkezli uzay teknolojisi firması Ubotica tarafından işletilen CogniSAT-6 uydusu tarafından gerçekleştirildi.

Yapay zeka teknolojisiyle donatılan son teknoloji uydu, liman dışındaki 142 gemiyi dakikalar içinde tespit edebildi. Bu görüntüleme başarısı, Dublin merkezli uzay teknolojisi firması Ubotica tarafından işletilen CogniSAT-6 uydusu tarafından elde edildi. Uydu bu yılın Mart ayında fırlatıldı.

Yapay zeka destekli uydu ile tanımlama

Bu uydu, ilk kez gerçek zamanlı olarak karasal nesnelerin ayrıntılarını tanımlamak ve edinmek için yapay zekayı kullandı. Uydu, gecikme olmadan yer kontrolörlerine bir aşağı bağlantı iletti. Basın bültenine göre, bunun ticari bir Live Earth Intelligence sistemi için küresel bir ilk olduğu söyleniyor. Bu gerçek zamanlı gözlem biçimi, yasadışı balıkçılığı tespit etmede, okyanus sistemlerini gözlemlemede ve iklim değişikliğini izlemede son derece yararlı olabilir.

Ubotica CEO’su Fintan Buckley: “Bu, Dünya Gözlemi için bir paradigma değişimidir. Sektör uzun zamandır içgörülerin uyduda üretildiği ve anında yere iletildiği canlı Dünya istihbaratı modelini arıyordu. CogniSAT-6 görevi, Dünya Gözleminin yeteneklerini ve maliyet etkinliğini devrim niteliğinde değiştiren Canlı Dünya İstihbaratı’nı elde eden ilk görevdir” dedi.

Dünya’nın şimdiye kadar uydular tarafından nasıl görüntülendiği konusunda temel bir sorun var. Mevcut Dünya gözlem yöntemleri yavaş, maliyetli ve etkisizdir. Dahası, mevcut uydular genellikle görüntüleri yalnızca bir downlink yer istasyonunun üzerinden geçtiklerinde iletirler ve bu bazen birkaç gün sürebilir.

Ayrıca uydular yorumlama yapmadan veri topluyor ve bu da zaman alıcı yer işlemleri gerektiriyor. Ancak, yapay zekanın gelişiyle uydular daha akıllı ve verimli hale geliyor. İlginç bir şekilde, bu gelişmiş uydu, verileri doğrudan Dünya’ya gecikme olmadan iletmek için gerçek zamanlı bir uydu ağı kullanıyor.

CogniSAT-6 gemileri, boyutlarını ve hatta yönlerini gerçek zamanlı olarak tanımlayabilir. Özellikle, bu gemi konum verileri şüpheli gemileri tanımlamak için Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) bilgileriyle birleştirilebilir. Açıklamada: “Uyduların gördüklerini anlamalarını ve ekonomik büyüme, iklim izleme ve küresel güvenlik için hayati önem taşıyan uygun fiyatlı, gerçek zamanlı ve eyleme dönüştürülebilir bilgiler sunmalarını sağlayarak Dünya gözleminde devrim yaratıyor” denildi.

Exit mobile version