Güney Kore’nin ‘yapay güneşi’ Güneş’in çekirdek sıcaklığının 7 katına ulaşıyor. KSTAR füzyon reaktörü, 100 milyon dereceyi 100 saniyeden fazla koruyarak yeni bir H modu rekoru kırdı. Kore Füzyon Enerjisi Enstitüsü’nün (KFE) Kore Süper İletken Tokamak İleri Araştırma (KSTAR) füzyon reaktörü ilk kez Güneş’in çekirdeğinin sıcaklığının yedi katı sıcaklığa ulaştı.
Yapay güneş uzay çalışmalarını hızlandırabilir
Aralık 2023 ile Şubat 2024 arasındaki testler sırasında elde edilen bu başarı, füzyon reaktörü projesi için yeni bir rekor kırdı. Reaktör raporunun arkasındaki araştırmacılar olan KSTAR, sıcaklığı 48 saniye boyunca 100 milyon santigrat derece seviyesinde tutmayı başardı. Referans olarak alacağımız, Güneşimizin çekirdeğinin sıcaklığı 15 milyon santigrat derece.
Ayrıca yüksek sınırlama modunu (H modu) 100 saniyeden fazla korudu. H modu, düşük sınırlama moduna göre daha iyi sınırlandırılmış stabil bir plazma durumu. Bu aynı zamanda KSTAR’ın birçok başarısının sonuncusu. Örneğin 2021’de KSTAR, bir milyon derecede koşarak ve 30 saniye boyunca süper sıcak plazmayı koruyarak yeni bir rekor kırdı.
Füzyon, yıldızlardan ışık ve ısı üreten sürecin aynısını taklit eden bir süreç. Bu, alandaki uzmanların sınırsız, sıfır karbonlu elektrik elde etmeyi umdukları muazzam gücü açığa çıkarmak için hidrojen ve diğer hafif elementlerin kaynaşmasını içeriyor. Buna genellikle enerji geçişinin ‘Kutsal Kâse’si deniyor.
Kore Ulusal Bilim ve Teknoloji Araştırma Konseyi’ne (NST) göre, füzyon reaksiyonlarının en etkili şekilde meydana geldiği yüksek sıcaklık ve yüksek yoğunluklu plazmaları uzun süreler boyunca koruyabilen teknolojinin yaratılması çok önemlidir. NST’ye göre bu büyük başarıların ardındaki sır, tungsten saptırıcılar. Bunlar, manyetik füzyon cihazındaki vakum kabının tabanında bulunan hayati bileşenler. Önemli yüzey ısı yüklerine dayanırken atık gazların ve yabancı maddelerin reaktörden atılmasında çok önemli bir rol oynuyor. KSTAR ekibi yakın zamanda yönlendiricilerinde karbon yerine tungsten kullanmaya başladı. Tungsten, tüm metaller arasında en yüksek erime noktasına sahip ve ekibin H-modunu daha uzun süre korumadaki başarısı, esas olarak bu başarılı yükseltmeye bağlanıyor. NST, bu değişikliğin önemli bir gelişme olduğunu bildiriyor.
Karbon bazlı önceki yönlendiricilerle karşılaştırıldığında, yeni tungsten yönlendiriciler benzer ısı yükleri altında yüzey sıcaklığında yalnızca %25’lik bir artış gösterdi. Bu, uzun darbeli yüksek ısıtma gücü operasyonları için önemli avantajlar sağlıyor.