Site icon TechInside

X ve Y kuşağı internet çağında yaşamak istemiyor

internet

X ve Y kuşağı internet çağında yaşamak istemiyor. Anketin bulguları Amerikalıların önemli bir kısmının, özellikle yaşça daha büyük olan Y kuşağı ve X kuşağından insanların, ekranlara ve sosyal medyaya olan bağımlılığın olmadığı daha basit bir döneme geri dönmeyi istediklerini gösteriyor.  Bu durum nostaljinin ve modern dünyanın ezici bağlantılılığına dair endişelerin bir kombinasyonu.

İnternet öncesi dönemi canlı bir şekilde hatırlayanlar için, insanların günlük yaşamlarında teknolojiye daha az bağımlı oldukları bir zamanı romantikleştirmeye yönelik doğal bir eğilim var. Anket sonuçları, 35-54 yaş arası Amerikalıların %77’sinin internet erişiminin ve akıllı telefonların yaygınlaşmadığı bir döneme dönmeyi tercih ettiğini gösteriyor. Teknolojiyle büyümüş daha genç katılımcılar bile sürekli internete bağlı olmaktan kopma arzusunu dile getiriyor ve 18-34 yaşındakilerin %63’ü aynı fikirde.

Zamanda geriye gitmeyi istemek, mutlaka tüm teknolojik gelişmeleri reddetmek anlamına gelmiyor. Anket, yanıt verenlerin %90’ının yeni teknolojiler konusunda hâlâ açık fikirli olmaya değer verdiğini ortaya koyuyor. İnsanlar yeniliği benimsemenin ve gelişmelere ayak uydurmanın öneminin farkında. Ancak teknolojinin hayatımıza entegre olma hızı ve bunun olası olumsuz sonuçları konusunda endişeler var.

Birçok kişi, sürekli olarak yeni teknolojilere uyum sağlama baskısını bunaltıcı bulmuş. Çoğunluk ayrıca teknolojinin insanları birleştirmek yerine bölme potansiyeline sahip olduğuna inanıyor. Bu endişeler, teknolojiyi bir bölünme kaynağı olarak gören genç katılımcılar arasında daha belirgin.

Üretken yapay zeka araçlarının yükselişi ve karma gerçeklik donanımının ilerlemesi, geleceğe ve teknolojinin toplum üzerindeki etkisine dair bir tedirginlik duygusuna katkıda bulunuyor. Bu anket, ChatGPT ve diğer hızla gelişen üretken yapay zeka araçlarının beyaz yakalı işleri altüst etme potansiyeline sahip olduğu, Apple ve Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin de büyülü gerçeklik gözlükleriyle donatılmış devasa bir donanım yarışına girdiği bir dönemde yapıldı. İnsanların bağlantısız bir dünya özlemi duymasının nedeni ise bunlara bakıldığında daha anlaşılabilir.

Ankete göre bağlantısız bir dünya arzusu, sürekli bağlantının olumsuz yönleriyle ilgili endişelerden ve yeni teknolojilerin hızla gelişmesinden kaynaklanıyor. İlerlemeyi benimserken, teknolojinin bireylerin ve toplumun refahına hizmet ettiğinden emin olunmazsa radikal bir şekilde bağlantılı hayattan kopan insanlar göreceğimizden eminiz.

Exit mobile version