Elon Musk, Twitter’ı satın aldığından beri basit ve işlevsel bir Twitter uygulamasını, her şeyi yapan ama hiçbirini tam olarak iyi yapamayan bir uygulamaya dönüştürmekte kararlı. Çılgın milyarder yaz aylarından beri üzerinde çalışılan bir özelliği hayata geçirerek geçen hafta X’te sesli ve görüntülü arama özelliğini başlattı. Ancak bu yeni özellik varsayılan olarak açık konumda ve IP adresinizi konuştuğunuz herkese sızdırıyor ve sizi kimin arayabileceğini nasıl sınırlayacağınızı bulmak inanılmaz derecede kafa karıştırıcı.
X’in resmi haber hesabı geçtiğimiz hafta yaptığı bir paylaşımla “Sesli ve görüntülü arama artık X’teki herkes tarafından kullanılabilir! İlk kimi arıyorsunuz?” diyerek yeni özelliği duyurdu. Instagram ve Tiktok gibi mecraların birer “video paylaşım platformundan” hızla birer “sosyal medya aracına” dönüştüğü bir ortamda X için bu hamle önemli bir eşik gibi görünse de bazı sorunları beraberinde getiriyor. Bu sorunların başında da gizlilik ve mahremiyet hakkı gelmekte.
Bir kişinin IP adresi ilk bakışta son derece hassas bir veri olarak görülmeyebilir, ancak bu çevrimiçi tanımlayıcılar konum çıkarmak için kullanılabilir ve bir kişinin çevrimiçi etkinliğiyle ilişkilendirilebilir, bu da yüksek riskli kullanıcılar için tehlikeli olabilir.
Sesli ve görüntülü arama özelliği, hem iOS hem de Android’de artık sağ üst köşede bir telefon simgesinin göründüğü X uygulamasının Mesajlar bölümünde yer alıyor. X (Twitter) uygulamalarında arama varsayılan olarak etkinleştirilmiş durumda. Belki henüz tarayıcınızda değil, yalnızca X uygulamasında bu mevcut ama yine de bu özelliğin varsayılan olarak açık konumda gelmesi can sıkıcı. Varsayılan olarak, aramalar eşler arasıdır, yani aramadaki iki kişi birbirlerinin IP adreslerini paylaşır çünkü arama doğrudan cihazlarına bağlanır. Bu durum aslında FaceTime, Facebook Messenger, Telegram, Signal ve WhatsApp gibi çoğu mesajlaşma ve arama uygulamasında tasarım gereği gerçekleşiyor.
Yapılan ağ analizleri, X’in arama özelliğini Twitter’ın 2021’de durdurulan canlı yayın hizmeti ve uygulaması Periscope’u kullanarak oluşturduğunu gösteriyor. Nihayetinde, X aramasını kullanıp kullanmamak herkesin kendi seçimi. Ancak hesap ayarlarınızı değiştirmezseniz bu sizi muhtemelen arama almak istemediğiniz kişilerden gelen aramalara maruz bırakabilir ve gizliliğinizi tehlikeye atabilir. Ya da X’in ayarlarını deşifre ederek sizi kimlerin arayabileceğini sınırlandırmayı deneyebilirsiniz. Ya da bu özelliği tamamen kapatabilir ve bu konuda endişelenmenize gerek kalmayabilir.
Nasıl kapatılır?
X, resmi yardım merkezinde, aramaların kullanıcılar arasında IP adreslerinin “diğerine görünür olabileceği” şekilde eşler arası yönlendirildiğini söylüyor. X, resmi yardım merkezi sayfasında şifrelemeden hiç bahsetmiyor, bu nedenle aramalar muhtemelen uçtan uca şifrelenmiyor ve Twitter’ın konuşmaları dinlemesine izin veriyor. Signal, Telegram veya WhatsApp gibi uca şifrelenmiş uygulamalar ise uygulamanın kendi sunucuları da dahil olmak üzere arayan ve alıcı dışında herhangi birinin yapılan görüşmeyi dinlemesini engeller.
IP adresinizi gizlemek istiyorsanız, X’in (Twitter) Mesaj ayarlarında “Geliştirilmiş arama gizliliği” geçişini açabilirsiniz. Bu ayarı açtığınızda X, aramanın “X altyapısı üzerinden aktarılacağını ve bu ayarın etkin olduğu herhangi bir tarafın IP adresinin maskeleneceğini” söylüyor. X için varsayılan ayarda kimleri arayabileceğiniz veya kimlerden arama alabileceğiniz “Takip ettiğiniz kişiler” olarak geçiyor. Ancak kişilerinizi X ile paylaştıysanız bunu “Adres defterinizdeki kişiler” veya X için ödeme yapan herkesin sizi aramasına izin verecek “Doğrulanmış kullanıcılar” olarak seçmek de mümkün.