Site icon TechInside

WLAN ne demek? Wi-Fi ile farkları

WLAN ne demek

WLAN kelimesi Wireless Local Area Network’ün baş harflerinden oluşuyor. Kablosuz yerel alan ağı (WLAN), temelde iki veya daha fazla cihaz için kablosuz dağıtım yöntemi. WLAN’lar yüksek frekanslı radyo dalgalarını kullanıyor. Genellikle İnternet’e bir erişim noktası içeriyor. Kablosuz yerel alan ağı, kullanıcıların ağ bağlantısını korurken genellikle ev veya küçük ofis olmak üzere kapsama alanı içinde hareket etmelerine olanak tanıyor. WLAN ne demek konusunda açıklık getirdikten sonra Wi-Fi ile farklarından bahsedebiliriz.

WLAN ve Wi-Fi farkları

Kablosuz yerel alan ağı, Wi-Fi Alliance’ın Wi-Fi ticari markasıyla karıştırılmamalı. Her şeyden önce, bazıları “Wi-Fi” ve “WLAN” terimlerini birbirinin yerine kullansa da, bazı anlamsal farklılıklar var. “Wi-Fi bağlantısı”, bir cihazın kullandığı belirli bir kablosuz bağlantıyı ifade ediyor. Kablosuz yerel alan ağı ise ağın kendisi niteliğinde.

Ayrıca “Wi-Fi” teknik bir terim değil. IEEE 802.11 standardının bir üst kümesi olarak tanımlanıyor. Bazen bu standartla birbirinin yerine kullanılıyor. Ancak Wi-Fi, yaklaşık 750.000 İnternet bağlantı noktası aracılığıyla 700 milyondan fazla kişi tarafından kullanılıyor. Her Wi-Fi cihazı aslında Wi-Fi Alliance sertifikası almıyor.

WLAN’a bağlanan her bileşen bir istasyon olarak kabul ediliyor. İki kategoriden birine giriyor: erişim noktaları (AP’ler) ve istemciler. Erişim noktaları veya AP’ler, iletilen sinyalleri alabilen cihazlarla radyo frekansı sinyallerini iletiyor ve alıyor. Normalde yönlendirici olarak işlev görüyor. Öte yandan istemciler, masaüstü bilgisayarlar, iş istasyonları, dizüstü bilgisayarlar, IP telefonları ve diğer cep telefonları ve akıllı telefon cihazları gibi çeşitli cihazları içerebiliyor.

Birbirleriyle iletişim kurabilen tüm istasyonlara temel hizmet setleri (BSS) adı veriliyor. Bunların iki türü var: bağımsız ve altyapı. Bağımsız BSS’ler (IBSS), iki istemci AP kullanmadan iletişim kurduğunda ancak başka bir BSS’ye bağlanamadığında ortaya çıkıyor. Bu tür Kablosuz yerel alan ağlarına eşler arası veya geçici WLAN’lar deniyor. İkinci BSS’ye altyapı BSS’si deniyor. Diğer istasyonlarla iletişim kurabiliyor. Ancak yalnızca diğer BSS’lerde olabiliyor ve AP’leri kullanması gerekiyor. 1990’ların başında WLAN’lar çok pahalıydı. Yalnızca kablolu bağlantıların stratejik olarak imkansız olduğu durumlarda kullanılıyordu.

1990’ların sonlarına gelindiğinde çoğu WLAN çözümü ve özel protokolün yerini, çeşitli versiyonlardaki IEEE 802.11 standartları aldı. WLAN fiyatları da ciddi oranda düşmeye başladı.

Exit mobile version