Windows’dan bilgisayar içinde bilgisayar

0

Kişisel kullanımdan işle ilgili çalışmalarınıza; bilgisayarınızda ihtiyaçlarınızı karşılayacak birçok yetenekli sanal makine yazılımı var.

Windows kullanıcılarının emrinde, her biri tamamen bağımsız bir bilgisayar ortamı gibi davranan, simüle edilmiş sistemleri tek bir bilgisayarda çalıştırmalarına izin veren çeşitli sanallaştırma platformları var: Windows 10/11 Pro ve Enterprise’ın bir parçası olan Microsoft Hyper-V , ayrıca Oracle VirtualBox, VMware Workstation Pro ve Workstation Player. 

Aşağıda sunulan sanallaştırma programlarının tümü, Windows altında çalışma zamanı ortamları olarak işlev görür ve ana bilgisayarda hiper yönetici olarak bir veya daha fazla sanal makine oluşturarak ilgili tüm donanım bileşenleriyle eksiksiz bir bilgisayarı taklit ediyor.

Microsoft, Windows 11’e geçiş için bastırıyor

Yönlendirme, özellikler, çalıştırma ve maliyetler açısından Windows sanallaştırıcıları önemli ölçüde farklılık gösteriyor. Bu aslında iyi bir şey olabilir, çünkü Windows, Linux veya MacOS gibi işletim sistemlerinin en son sürümleriyle güncel kalmak için hemen hemen tüm programların sürekli olarak yamalandığı anlamına gelir.

Oracle VirtualBox 7.x

Kapsamlı özellikleri ve iyi kullanıcı rehberliği sayesinde, açık kaynaklı VirtualBox yazılımı özel kullanıcılar, serbest çalışanlar ve hatta şirketler için harika bir seçenektir. VirtualBox ayrıca Windows, Linux ve Mac OS için neredeyse aynı hizmet kapsamıyla ücretsiz olarak sunulan tek gerçek platformlar arası sanallaştırıcı.

7. sürümden bu yana, VirtualBox arayüzünü, kullanımı kolaylaştıran geliştirilmiş menüler ve düğmelerle önemli ölçüde revize etti. Ayrıca pencere içeriklerinin yüksek çözünürlüklü monitörlerde tanınması daha kolaydır. Daha fazla iyileştirme, surround hoparlör sistemlerinin yanı sıra misafir sistemler olarak Windows ve Linux kullanıldığında 3D grafik desteğiyle ilgilidir. VirtualBox’ın dosya yöneticisi, bir konuk bilgisayarın dosya sistemine bakmanıza ve ana bilgisayar ile konuk bilgisayar arasında dosya ve klasörleri kolayca kopyalamanıza olanak tanıyor.

VirtualBox, 32 ve 64 bit bilgisayarları hem ana bilgisayar hem de konuk olarak desteklemenin yanı sıra USB 2.0 ve USB 3.0 bağlantı noktalarını kullanarak USB sürücülerini sanal veri depolama ve şifrelenmiş sabit disk görüntüleri olarak bağlamanıza olanak tanır. Sanal PC’ler için depolama alanı olarak SSD sürücülerin özel özellikleri de dikkate alınır. Windows ve Linux içeren makinelerde konuk sisteminden çift yönlü sürükle ve bırak özelliği mevcuttur.

Yazılımın yeni makineler oluşturmaya yönelik sihirbazının kullanımı özellikle kolaydır—bilgisayarları başlatmak için ortamı doğrudan seçebilirsiniz. Sanal PC’ler için ayarlar bir XML dosyası olarak kaydedilir ve kolayca dışa aktarılabiliyor ve gerektiği gibi uyarlanabiliyor veya yeni PC’ler için kullanılabiliyor.

VirtualBox ayrıca, bir sanal makinenin mevcut durumunu dondurmanıza izin veren kullanışlı bir anlık görüntü işlevi sunuyor. Bu, sonraki tüm değişiklikleri daha sonra geri almanıza ve sanal makineyi mevcut durumuna sıfırlamanıza olanak tanıyor. Ayrıca VirtualBox, gerçek PC’ye bağlı USB donanımının çoğunu tanıyor ve istenirse sanal PC’de kullanılabilir hale getirebiliyor.

VirtualBox’ın paylaşımlı klasörleri sayesinde, ana ve konuk PC’ler arasında veri alışverişi yapılabilir ve kesintisiz mod aracılığıyla kullanıcı, konuk sistemin penceresini ana bilgisayarın (ana bilgisayarın) masaüstüne serbestçe yerleştirebiliyor. Ve farklı işletim sistemlerine sahip ana bilgisayarlar arasında bitmiş makinelerin değişimi güvenilir bir şekilde çalışıyor.

Donanım benzerlikleri

VMware ve Hyper-V da benzer prensipler üzerinden aslında kullanıcının hedefine uygun kullanımlar sağlıyor. VirtualBox, VMware ve Hyper-V tarafından taklit edilen bilgisayarlar daha eski donanımları kullanıyor. Bu, sanal donanım ve konuk işletim sisteminin mümkün olan en iyi uyumluluğunu sağlamak için. Oracle ve VMware yazılımları için konuk uzantıları, konuk işletim sisteminin donanım için optimize edilmesine ve ana işletim sistemiyle birlikte çalışmasına olanak tanıyor. Fare işaretçisinin ana işletim sistemi ile sanal makine arasında sorunsuz geçiş yapması için önce sağlanan eklentileri yüklemeniz gerekiyor. Ancak Hyper-V’de böyle bir sürücü paketi mevcut değil.

Sanal bilgisayarda BIOS

Gerçek bir bilgisayar gibi, sanal bir bilgisayarın da konuk işletim sistemi için donanımla temel iletişimi yöneten kendi BIOS’u vardır. Bir makine başlatıldığında, gerçek bir bilgisayarda olduğu gibi BIOS kurulumuna erişmek için F12 tuşuna (VirtualBox) veya F2 tuşuna (VMware) tıklayabilirsiniz.

Sağlanan ana belleği artırmak veya azaltmak ve arabirimler veya daha fazla sürücü eklemek için sanal makineler VirtualBox, VMware ve Hyper-V’de herhangi bir zamanda yeniden yapılandırılabilir. Konfigürasyon değişikliklerinin rahatlığına gelince, VMware Workstation Pro ve VirtualBox üstündür.

VirtualBox, VMware ve Hyper-V, sanal bilgisayarların sabit disklerini gerçek sabit disk üzerindeki kapsayıcı dosyalarda depoluyor. Daha sonra dinamik olarak büyüyen diskin maksimum boyutunu siz belirleyebiliyorsunuz. Bu nedenle dosya, yüklü uygulamalar, veriler ve geçici dosyalar dahil olmak üzere yalnızca yaklaşık olarak konuk sistemin ihtiyaç duyduğu kadar yer kaplıyor.

Windows 11 sanal makineleri GPU’da çalışabiliyor

Sanal bilgisayarları taşıma

VirtualBox, VMware ve Hyper-V, sanal sabit diskleri kapsayıcı dosyalarında depolar. Kurulan her sistem için ayrıca bir veya daha fazla yapılandırma dosyası ve anlık görüntüler için muhtemelen yedek dosyaları vardır. Normalde, bu dosyalar ortak bir klasörde bulunur. Bu, bir sistemi başka bir sürücüye veya başka bir bilgisayara taşımayı kolaylaştırır.

Tüm dosyaları içeren klasörü hedef sürücüye taşımak yeterlidir. Sanal makineyi taşımak için klasörü örneğin harici bir sabit sürücüye ve ardından hedef bilgisayardaki sabit sürücüye veya SSD’ye kopyalayın.

Hedef bilgisayarda, kullanmakta olduğunuz sanallaştırma yazılımını başlatın ve karşılık gelen menü komutu aracılığıyla VPC’nin yapılandırma dosyasını açın; örneğin, Dosya > VMware Workstation Pro ve Player için Aç > Dosya > Player için Aç. VirtualBox’ta, kaynak PC’de Dosya > Cihazı Dışa Aktar’ı ve ardından hedef PC’de Dosya > Cihazı İçe Aktar’ı seçin.

Özel kullanıcılar için çok yönlü ve iyi bir seçenek

Sezgisel kullanıcı rehberliği ile Oracle’ın ücretsiz yazılımı VirtualBox 7.x, özel kullanıcılar için çok yönlü ve iyi bir seçenek. Program, iyi özellikleri sezgisel kullanımla birleştiriyor. VMware Workstation Pro, geniş donanım desteği, bir ağ düzenleyicisi, grup işlevleri ve özellikle kurumsal kullanıcılar için ilgi çekici olan birçok ekstra sunuyor.

Kullanım kolaylığında önemli bir azalmayı kabul etmeye istekli olanlar ve yalnızca Windows ile sanal bilgisayarlar kurmak isteyenler, Windows 10 ve 11 Pro ve Enterprise ile tümleşik olarak gelen Hyper-V’yi deneyebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz