Microsoft’un yeni Copilot Plus bilgisayarlarıyla birlikte tanıttığı yapay zeka destekli Geri Çağırma özelliği, daha önce sadece bu cihazlara özel olarak sunulmuştu. Fakat Windows tutkunları, bu özelliği desteklenmeyen donanımlarda da çalıştırabilmenin bir yolunu buldu.
Geri Çağırma, arka planda çalışarak bilgisayarınızda yaptığınız veya gördüğünüz her şeyin anlık görüntüsünü alır. Daha sonra bu anlık görüntüleri inceleyebileceğiniz bir zaman çizelgesi oluşturur ve bilgisayarınızdaki fotoğrafları, belgeleri,konuşmaları veya başka herhangi bir şeyi arama imkanı sunar. Microsoft, bu özelliği çalıştırmak için yeni Copilot Plus bilgisayarlarda yer alan özel sinirsel işlem birimlerine (NPU) ihtiyaç duyacağını belirtmişti.
Ancak Windows gözlemcisi Albacore’un geliştirdiği Amperage adlı bir araç sayesinde, Geri Çağırma özelliğini eski Arm destekli donanımlarda da çalıştırmak mümkün hale geldi. Bu araç, daha eski Qualcomm Snapdragon yongalarına, Microsoft’un SQ işlemcilerine veya Ampere yonga setine sahip cihazlarda Geri Çağırma’yı etkinleştiriyor.
Hangi cihazlarda çalışıyor?
Şu anda Geri Çağırma’nın kilidinin açılması sadece eski Windows on Arm donanımlarıyla sınırlı. Fakat Copilot Plus PC’lerin AMD ve Intel’den de gelecek olmasıyla birlikte, önümüzdeki aylarda bu özelliğin daha geniş bir yelpazede cihazlarda da çalıştırılabilmesi mümkün.Microsoft, Geri Çağırma’yı şu anda sadece Windows on Arm platformu için yapay zeka bileşenlerini yayınlamış durumda. Bu durum, özelliğin Intel ve AMD destekli donanımlarda çalıştırılmasını zorlaştırıyor.
Teknik olarak x86 cihazlarda da Geri Çağırma’nın kilidini açmak mümkün olsa da, Microsoft henüz x64 AI bileşenlerini yayınlamadığı için uygulama tam olarak işlev görmüyor.
Gelecekte neler bekleniyor?
Yakında Microsoft’un Copilot Plus PC özelliklerinin daha fazlasının mevcut donanımlarda da desteklendiğini görebiliriz. Geri Çağırma’nın çok eski Arm donanımlarında da çalıştırılabilmesi, Microsoft’un bu ve diğer yapay zeka destekli Windows özelliklerini neden saniyede 40 trilyondan fazla işlem (TOPS) yapabilen bir NPU’ya sahip yeni cihazlarla sınırlandırdığına dair soruları gündeme getiriyor.
Microsoft muhtemelen 40 TOPS gereksiniminin Recall, Image Cocreator ve geçen hafta gösterilen diğer yapay zeka özelliklerinin ötesinde gelecekteki yapay zeka destekli deneyimler için bir temel oluşturduğunu savunacaktır. Ayrıca bu özelliklerin CPU ve GPU’yu ele geçirip dizüstü bilgisayarın pil ömrünü kısaltmak yerine ayrı bir NPU üzerinde çalışmasını da sağladığını belirtecektir.
Ancak gerçek şu ki, Copilot Plus PC’ler aynı zamanda Microsoft ve OEM ortaklarının yeni donanım satması için de tasarlandı. IDC tahminlerine göre, yapay zeka özellikli bilgisayarların gelişi sayesinde bilgisayar satışları bu yıl artacak.
Geri Çağırma’nın desteklenmeyen donanımlarda da çalıştırılabilmesi, bu özelliğe erişmek isteyen kullanıcılar için yeni bir imkan sunuyor. Fakat Microsoft’un yapay zeka bileşenlerini daha geniş bir yelpazede cihazda kullanılabilir hale getirmesi gerekiyor.