Techinside Google News
Techinside Google News

WikiLeaks kurucusu Assange serbest!

Julian Assange, Biden yönetimi ile ABD'de hapis yatmaktan kurtulmasını sağlayacak savunma anlaşmasını kabul etti
- Advertisement -

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı bir anlaşma çerçevesinde yaklaşık 5 yıldır İngiltere’de tutulduğu maksimum güvenlikli hapishaneden dün salıverildi. Dosyalanan federal mahkeme belgelerine göre Assange, ABD Casusluk Yasasını ihlal etmekten suçlu olduğunu kabul etti. Serbest bırakılmasının ardından Assange bir uçağa binerek Birleşik Krallık’tan ayrıldı ve Hong Kong’a geçti.

Assange’ın kabul ettiği suçlama ve ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma 62 aylık bir ceza öngörüyor. Bu süre, Assange’ın İngiltere’de maksimum güvenlikli cezaevinde yattığı süreye sayılacak. Buna karşın WikiLeaks’e göre, savunma anlaşmasının hala bir federal yargıç tarafından onaylanması gerekiyor. Dolayısıyla ABD’nin Assange’ın peşini bırakmama ihtimali de var. Haber kaynakları Assange’ın Avustralya’ya ailesinin yanına gideceğini yazsalar da Assange’ın tıpkı casuslukla suçlanan (ve hala ABD tarafından aranan) Edward Snowden gibi Hong Kong’a uçması, buradan ABD ile suçlu iadesi olmayan bir ülkeye iltica edebileceği şeklinde de değerlendiriliyor.

Konuyla ilgili X sosyal medya platformunda (eski adıyla Twitter) bir gönderi yayınlayan WikiLeaks  “Jullian Assange sonunda özgür” derken şu ifadelere yer verdi: “Assange Belmarsh maksimum güvenlikli cezaevinde 1901 gün geçirdikten sonra 24 Haziran sabahı buradan ayrıldı. Londra’daki Yüksek Mahkeme tarafından kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi ve öğleden sonra Stanstead havaalanında bir uçağa binerek Birleşik Krallık’tan ayrıldı. 2×3 metrelik bir hücrede günde 23 saat tecrit altında geçirdiği beş yılı aşkın sürenin ardından Assange yakında eşi Stella Assange ve babalarını sadece parmaklıklar arkasından tanıyan çocuklarıyla yeniden bir araya gelecek.”

Kuzey Mariana Adaları’ndaki bir federal yargıç, oradaki ABD Bölge Mahkemesi’ne göre, Çarşamba sabahı için bir savunma duruşması ve ceza belirledi. Savcılardan gelen bir mektuba göre, Adalet Bakanlığı savcıları mahkemeden yargılamanın aynı gün yapılmasını istemişti çünkü Assange suçunu itiraf etmek için ABD kıtasına ayak basmaya direniyordu. Savcılar, adalardaki mahkemenin Assange’ın vatandaşı olduğu ve duruşmadan sonra dönmesinin beklendiği Avustralya’ya yakın olduğunu söyledi.

Assange, 2010 ve 2011 yıllarında eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sağlanan gizli askeri kayıtları yayınladığı için ABD makamları tarafından takip ediliyordu. İhlaldeki rolü nedeniyle 2019’da hazırlanan bir iddianamede 18 suçlamayla karşı karşıya kalan Assange’ın en fazla 175 yıl hapis cezasına çarptırılması öngörülüyordu, ancak bu cezanın tamamına çarptırılması pek olası görünmüyordu.

ABD yetkilileri Assange’ın Manning’i gizli kaynakları potansiyel olarak tehlikeye atan binlerce sayfalık filtrelenmemiş ABD diplomatik kablolarını, Irak savaşıyla ilgili önemli faaliyet raporlarını ve Guantanamo Körfezi tutuklularıyla ilgili bilgileri elde etmeye teşvik ettiğini iddia ediyordu.

Julian Assange, 2006 yılında WikiLeaks’i kuran Avustralyalı bir editör, yayıncı ve aktivist. WikiLeaks’in 2010 yılında ABD Ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning’den gelen bir dizi sızıntıyı yayınlamasının ardından uluslararası alanda dikkatleri üzerine çekti. Sivillerin hedef alındığı Bağdat’taki bir ABD hava saldırısının görüntüleri, Afganistan ve Irak savaşlarından ABD askeri kayıtları ve ABD diplomatik kabloları Assange ve WikiLeaks’e muazzam bir ün kazandırsa da, Assange için kabus gibi geçen 12 yılın başlangıcı oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012’den 2019’a kadar İngiltere’deki Ekvador büyükelçilik binasında yaşamak zorunda kalmış, sonrasında ise gözaltına alınmıştı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:23:54

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir