Site icon TechInside

VPN ne işe yarar?

VPN ne işe yarar

Daha güvenli, daha özgür çevrimiçi deneyim için VPN kullanmanın sayısız faydası var. Bir VPN, verilerini şifreleyerek ve IP adreslerini maskeleyerek, göz atma geçmişlerini ve konumlarını izlenemez halde bırakarak kullanıcılarını koruyor. Bu daha fazla anonimlik, engellenen veya bölgeye bağlı içeriğe erişmek isteyenler için daha fazla özgürlük sağlıyor.

VPN ne işe yarar ve nasıl kullanılıyor?

VPN, internet kısıtlaması durumunda kullanıcılar için büyük bir yarar sağlıyor. Ancak bir araştırmada, VPN programları ile saldırganların kullanıcı bilgilerini öğrenebildiği güvenlik açıkları oldu. VPN ne işe yarar kısmına değindikten sonra, kullanmanın ne gibi sorunlara neden olabileceğinden bahsedebiliriz.

Temel olarak bir VPN’in (sana özel ağ) görevi, kullanıcının arama verilerini ve kullanıcı kimliğini gizlemek, başka kullanıcıların onu bulmasını zorlaştırmak. Özellikle internet kısıtlaması uygulanan ülkelerde kullanıcılar, VPN ile kullanımı yasaklanan internet sitelerine giriş yapabilmekte. Ancak bu tip durumlarda kurtarıcı gibi görünen VPN, sanıldığı kadar güvenli olmayabiliyor.

Bir rapora göre, üç popüler VPN hizmetinin (Hotspot Shield, Zenmate ve PureVPN) güvenlik açığı oldu. Güvenlik hataları nedeniyle kullanıcıların IP adreslerinin sızdırılabildiği ve kullanıcının yerinin tespit edilebildiği öğrenildi.

Bir diğer hata ise saldırganların kullanıcıyı istediği şekilde yönlendirebilmesi üzerine oldu. Bir saldırgan, kullanıcıyı kötü amaçlı parametreler içeren bir bağlantıya tıklamak için kandırabiliyor. Ayrıca tüm trafik saldırganın sunucusuna gidiyor. Hotspot Shield’i oluşturan AnchorFree, hataları düzeltdi ve mobil ve masaüstü uygulamalarının hatalardan etkilenmediğini belirtti. Ayrıca PureVPN sözcüsü, bir e-posta ile şirketin bir hafta önce hataları düzelttiğini söyledi.

İnternet servis sağlayıcıları (ISP’ler), cihazınızın benzersiz IP adresi aracılığıyla tarama geçmişinizi günlüğe kaydediyor ve izliyor. Bu bilgiler potansiyel olarak üçüncü taraf reklamverenlere satabiliyor, hükümete verilebiliyor. Ayrıca bir güvenlik ihlali karşısında savunmasız bırakılabiliyor. VPN, İSS’nizin sunucuları yerine uzak bir VPN sunucusuna yönlendiriyor. IP adresinizi maskeliyor, İSS takibini engeller ve kişisel verilerinizi gizli tutuyor.

VPN sağlayıcının uzak sunucusuna bağlantı yapılmaya çalışıldığında, sunucu kullanıcının kimliğini doğrular ve verilerinin geçmesi için şifreli bir tünel oluşturuyor. Bu tünelden geçen veriler şifreye dönülüyor. Daha sonra şifreleme anahtarına erişimi olmayan, dolayısıyla da onu okuma izni olmayan kişiler tarafından okunamaz hale geliyor. Bu veriler sunucuya ulaştığında, sunucu verilerin şifresini çözebiliyor ve okuyabiliyor. Bunun için kendi özel anahtarını kullanıyor. Sunucu, şifresi çözülmüş verileri yeni bir IP adresiyle birlikte bağlanmaya çalıştığınız siteye geri gönderiyor.

Exit mobile version