Site icon TechInside
Voyager 2 uzay aracı, yolun sonuna mı geldi?

Voyager 2 uzay aracı, yolun sonuna mı geldi?

Neredeyse yarım asırdır uzayın derinliklerinde yol alan Voyager 2 uzay aracı, 20,6 milyar kilometre uzaklıktaki yalnız yolculuğunda enerji tasarrufu mücadelesi veriyor. NASA mühendisleri, bu tarihi uzay aracının güç kaynaklarının azalması nedeniyle bilimsel araçlardan birini, plazma bilimi deneyini, resmi olarak kapattı. 1977 yılında fırlatılan Voyager 2, Güneş Sistemi’nin sınırlarını aşarak yıldızlararası uzaya ulaşmış ve insanlık için paha biçilmez bilgiler göndermişti.

Voyager 2 uzay aracı, yolun sonuna mı geliyor?

Bu inanılmaz yolculukta, Voyager 2 bizden ışık hızında 19 saat 5 dakika uzaklıkta bulunuyor. Bu da, gönderdiğimiz bir sinyalin araca ulaşmasının ve cevabını almamızın tam 38 saat sürdüğü anlamına geliyor. Enerji kaynakları tükenmeye başladıkça, NASA bilimsel operasyonları mümkün olduğunca uzun süre devam ettirebilmek için zorlu kararlar almak zorunda kalıyor.

Voyager 2 uzay aracı, yolun sonuna mı geliyor?

Voyager 2’nin Güneş’e bakan üç kabı, Güneş rüzgarının etkisinin sona ermesiyle birlikte veri toplamayı durdurmuştu. Bu durum, plazma cihazının zaten sınırlı olan verimini daha da düşürdü ve kapatılmasını hızlandırdı. Aracın enerjisi, plutonyumun doğal radyoaktif bozunumuyla sağlanıyor ve her yıl yaklaşık 4 watt güç kaybediyor.

NASA yetkilileri, Voyager 2’nin 2030’lara kadar en az bir bilimsel aracı çalışır durumda tutabileceğimizi tahmin ediyor. Bu süre zarfında, bu tarihi uzay aracı bize evrenimiz hakkında daha nice bilgi göndermeye devam edecek.

Exit mobile version