Volkswagen (VW), 2024’ün üçüncü çeyreğinde kârının yüzde 63,7 oranında düşmesiyle tarihinin en zorlu dönemlerinden birini yaşıyor. Şirketin CEO’su Oliver Blume, bu durumu uzun süredir var olan yapısal sorunlara bağlıyor. Avrupa’da düşen satışlar ve Çin’deki olumsuz sonuçlardan bahseden Blume, Almanya’daki iş gücü maliyetlerinin diğer Avrupa ülkelerindeki VW tesislerinin iki katına ulaşmasının maliyetlerin düşürülmesini zorunlu hale getirdiğini vurguluyor.
Volkswagen CEO’su, yapısal sorunların altını çizdi
Blume’ye göre VW’nin yapısal sorunları, Dieselgate skandalı ve markanın imajını etkileyen yazılım sorunlarıyla daha da derinleşmiş durumda. 2020’de Dieselgate skandalının VW’ye maliyeti yaklaşık 31,3 milyar euro olarak açıklandı. Ek olarak, son yıllarda Golf 8 ve ID.3 gibi modellerde yaşanan yazılım sorunları VW’nin güvenilirlik algısını zedeleyerek şirketin finansal performansını olumsuz etkiledi.
VW, maliyet düşürme planlarını iş gücü maliyetlerinde kesintilerle gerçekleştirmeyi planlıyor. Blume’nin bu yaklaşımı, VW’nin İK Başkanı Gunnar Kilian tarafından da destekleniyor. Çalışanlardan ücret kesintisi yapmaya yönelik bu strateji kapsamında, sendikanın yüzde 7 oranındaki zam talebi reddedildi ve yüzde 10’luk ücret indirimi planlandı. Tatil bonusları, çalışan indirimleri gibi yan hakların azaltılması, stajyer sayısının düşürülmesi ve erken emeklilik teşvikleri gibi önlemlerle maliyetlerin düşürülmesi amaçlanıyor. Bu yeniden yapılanma sürecine ayırılan bütçe yaklaşık 900 milyon euro (1 milyar dolar) olarak belirlendi.
Blume ayrıca, Çin’den gelen yoğun rekabetin VW’yi daha hızlı hareket etmeye zorladığını belirtiyor. Bu nedenle, maliyet yapısını gözden geçirmek ve fabrika kapatma ihtimalini değerlendirmek VW’nin öncelikleri arasında yer alıyor.