Bize sürekli olarak verinin dijital ekonomimizdeki en değerli varlık olduğu söyleniyor . Ancak muhasebe ve sigorta dünyasında veriler, defterlerdeki resmi bir varlık değildir. Sunucu veya bina gibi somut değeri olan bir nesne değil.
İnsanlar ve şirketler veri ürünleri alıp satarken ve yapay zeka (AI) ve gelişmiş analitik gibi veri odaklı yeteneklere aşırı bağımlılık söz konusu olduğundan bu durum alışılmadık geliyor. Teknoloji ve iş dünyası profesyonelleri, defterlerde yer almasa bile verileri vazgeçilmez ve değişken değerlere sahip somut bir varlık olarak ele almalı.
Veriden para kazanmak
DBP-Enstitüsü genel müdürü Prashanth Southekal, verilerin adil piyasa değerini belirlemenin zorlu bir iş olduğunu söyledi. Southekal: “Kuruluşlar hem veri yaşam döngüsündeki veri yönetiminin maliyeti (oluşumdan tüketime kadar) hem de verilerin kuruluşa sağladığı faydalar konusunda bir dolar rakamı belirlemekte zorlanıyor” diyor.
West Monroe’da inovasyon uzmanı, eski Gartner analisti ve Infonomics ve Data Juice kitabının yazarı Doug Laney, veri varlıklarının kayıt dışı olması nedeniyle sigorta şirketlerinin bu varlıkları şirketlerin tazmin edilebilecekleri gerçek “mülk” olarak görmediğini söyledi. Ancak Laney, Boston’daki Veri Zirvesi’nde kısa süre önce yaptığı açılış konuşmasında, veri varlıklarının değerinin onlarca yıldır mahkemeler önüne getirildiğini açıkladı. Laney: “Mahkemelerin kafası karışık” dedi. “Bazı mahkemeler, verilerin bir optik diskteki kabarcıklarla temsil edildiği için verilerin mülkiyet olarak kabul edilmesi gerektiğine dair kurallara sahip; diğer mahkemeler, elektronların ihmal edilebilir kütleye sahip olması nedeniyle verilerin mülk olarak tanınmaması gerektiğini söyledi” dedi.
Muhasebede verinin değeri, 1930’larda somut kağıt parçaları üzerinde saklandığı zaman formüle edilen kurallara dayanmakta. Sigortacılar “verileri bir yığın olarak tanımayacaklar çünkü verilerinizin değeriyle ilgili bilançolarımızda hiçbir şey yok. Temel olarak, neyin mülk, neyin varlık oluşturduğunu koruyanlar, verilerin ikisi de olmadığı yönündeki eski fikirlerini ikiye katladı. Ancak modern kuruluşların veriler üzerinde çalışması , verilerden gelir elde etmesi ve verilerin yok edilmesi veya çalınması durumunda gelir kaybetmesi nedeniyle bu algılar değişebilir. Laney, şirketlerin finansal anlaşmaları desteklemek için veri varlıklarını bile teminat altına aldığını söyledi.